Galleri Matique i Dronningsgade- sådan cirka mellem Postgaarden og Rådhuset i Hjørring – åbnede i weekenden en spændende udstilling med udfordrende værker af cirka 30 lokale kunstnere.
Udfordrende fordi alle udstillerne af galleriejer og kunstoverlærer Brian Lykke havde fået en bunden opgave:
– Kunstnerne fik en fælles udfordring: at lade sig inspirere af Hans Scherfigs kunstneriske univers uden at kopiere direkte, og uden at anvende Scherfigs karakteristiske dyremotiver. I stedet har de arbejdet med Scherfigs farver og kompositioner for at skabe deres egne originale udtryk. Det synes jeg er lykkes rigtig godt. Jeg er stolt, rigtig stolt, fortæller galleriejer, billedindrammer og kunstner Brian Lykke.
En af de unge elever, Malthe, udstillede også spændende prøver på et stort talent, som der i øvrigt er mange af i Brian Lykkes sikre havn.
En særlig del af udstillingen omfatter såkaldte ”retro-værker,” hvor kunstnerne har købt gamle malerier fra genbrugsbutikker og brugt dem som udgangspunkt for nye kunstværker.
Ved at male videre på disse fundne værker har kunstnerne tilført humor og kreativitet, hvilket har resulteret i en række unikke værker. Et af de bemærkelsesværdige eksempler er maleriet Breaking News, der humoristisk forestiller en bryllupsnyhed om de elskede karakterer Bamse og Kylling.
Brian Lykke havde bedt entertaineren, musikeren, sangskriveren og kunstneren Ib Grønbech holde åbningstalen. Det var hans første besøg i galleriet, og han var tydelig imponeret.
Vi lader billederne, som du finder flere af i de indsatte gallerier her på siden, fortælle mange historier og lader her åbningstalen flyde ud til alle.
Ib Grønbechs tale:
Kære alle sammen, og så flød det ellers med kloge ord om mennesker, kunsten og livet:
I dag vil jeg tale om kunst – et emne tæt på mit hjerte, fordi det ikke er så forskelligt fra musik, som jeg selv arbejder med. Kunst, den mystiske størrelse, der kan få os til at grine, græde eller undre os over, hvad kunstneren dog tænkte. Tænk bare på moderne kunst, hvor et hvidt lærred kan koste millioner. Hvis det er kunst, så må mit tapet være et mesterværk – pletterne alene kunne udløse en budkrig!
Men spøg til side: Kunst er et universelt sprog, der går på tværs af grænser og kulturer. Uanset om vi betragter et maleri, lytter til musik eller ser en teaterforestilling, så rammer kunsten os på et dybt plan. Som en klog sjæl engang sagde: “Kunst er en løgn, der får os til at forstå sandheden.”
Hvad gør kunsten ved os?
For det første: Kunst er terapi. Hvem har ikke haft en dårlig dag, hvor en sang eller en film fik problemerne til at føles mindre? Kunst giver os et frirum – en mental pause, der er langt billigere end psykologtimer!
For det andet: Kunst skaber fællesskab. Tænk på en koncert, hvor tusinder synger i kor. I det øjeblik glemmer vi vores forskelle og bliver bare mennesker, der deler en oplevelse. Og lad os være ærlige – det er ofte lettere at finde fælles fodslag over en god sang end en politisk debat, især hvis der er et glas vin involveret!
Og så er der humoren i kunsten. Humor får os til at grine og reflektere over livet på samme tid. Komikere og forfattere viser os, at selv tunge emner kan angribes med et glimt i øjet. Og hvis der er én ting, vi har brug for i dag, så er det humor – ellers bliver det svært at overleve denne skøre verden!
Kunst som udtryk og forandring
Jeg har ofte tænkt på, om jeg skal begynde at udtrykke mig med en pensel, noget maling på et lærred. Jeg kontaktede min for nylig afdøde gode ven Johnny Madsen for nogle år siden, for at høre om, han kunne lære mig at male. Selvfølgelig kunne han det. ”Du kommer bare til Fanø.” sagde han. Jeg drog afsted med forventningens glæde til Fanø. Der blev snakket, fortalt anekdoter, spist god mad og drikke.
Som dagene gik og pludselig måtte jeg tilbage til Nordjylland, uden egentlig af få rørt en pensel, men jeg kan love jer for, at halsen aldrig var tør, og vi på ingen måde gik tørstige til køjs. Jeg holdt mig til vand.
Kunst er også vores måde at udtrykke os på. Når vi maler, skriver eller danser, åbner vi os for verden og viser, hvem vi virkelig er. Det kan være skræmmende, men det er også befriende. Som en ven sagde: “At male er som at tale med sjælen.”
Og så spiller kunsten en vigtig rolle i samfundet. Mange kunstnere har haft modet til at sætte fokus på uretfærdigheder og sociale problemer. Kunst kan inspirere os til at tænke og handle. Så næste gang du ser et provokerende kunstværk, så overvej, om det prøver at fortælle dig noget vigtigt.
Livet er bedre med kunst
Til slut vil jeg opfordre jer til at værdsætte den kunst, der omgiver jer. Find noget, der taler til jer, og køb det! Ikke fordi det nødvendigvis er en investering, men fordi det gør livet lidt rigere. En væg uden kunst er bare en væg – og hvem har lyst til det?
Tak for jeres tid – og husk at grine, nyde og skabe kunst, der gør livet værd at leve!
Ib Grønbech laver i øvrigt flotte skulpturer, som blandt andet har været udstillet på Børglum Kloster. På Skive Travbane står hans skulptur af den berømte travhest Tarok i travbanens indercirkel. Han kan faktisk også male, naturligvis, ham multikunstneren Ib Grønbech.
Udstillingen på Galleri Matique kan ses næsten indtil jul – det kan varmt anbefales – og måske finder du også en helt særlig julegave hos Brian Lykke.