Talrige timer med tavleundervisning og massevis af lektioner i fag som dansk og matematik er en stor del af efterskoleopholdene landet over.
På Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole i Hjørring har eleverne imidlertid også mulighed for at opprioritere de praktiske fag, skriver TV2 Nord.
Omkring 100 af stedets elever har et klassisk efterskoleophold, mens 40-50 i højere grad dyrker de praktiske fag som håndværk og gastronomi.
Det skal ikke være et hyggefag. Det skal bringes op på et seriøst og højt niveau. Jens Beermann, fortander på Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole.
Elev er vild med det
Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole lavede som de første for omkring syv år siden et tilbud, som Frederik Clemmensen i dag nyder stor gavn af. Eleven bruger nemlig op mod halvdelen af hans skoletimer i et værksted.
– Det er rigtig lækkert at få brugt sine hænder og fedt at få lov at lave lave lidt i stedet for at skrive på computeren, siger han og fortsætter:
– Det er sjovere at komme over at lave det, man sådan set har lyst til. Man ser, man udvikler sig og bliver bedre og bedre, fortæller han.
Masser af efterskoler fra hele landet var søndag samlet til Efterskolemessen 2023 i Aalborg Kongres & Kultur Center. En messe, hvor fremtidige elever kan spore sig ind på, hvilket valg af efterskole der er det rigtige for dem.
Undervejs på messen havde forstanderen på Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole blandt andet fokus på at fortælle de kommende elever om, hvad der er af tilbud til dem, der befinder sig bedst i steder som sløjdlokalet. For ifølge ham er de praktiske fag lige så vigtige som de øvrige.
– Det er vigtigt, at vi allesammen åbner øjnene for, at der er vanvittigt mange gode muligheder for de unge mennesker, og det skal være akkurat lige så sejt at tage en håndværksuddannelse som en universitetsuddannelse.
– Det (håndværksfagene, red.) skal opleves som noget seriøst, og det skal være på et højt niveau. Det skal ikke være et hyggefag, understreger Jens Beermann.
Større udbud
Flere efterskoleelever prøver nu kræfter med alt fra sløjd til jordbrug, tekstildesign, motorlære, gastronomi, teknologi og kosmetologi. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Efterskolerne.
Siden 2018 har skolerne ifølge undersøgelsen generelt skruet op for de praksisfaglige fag og linjer. Udbuddet inden for håndværksfag og transportfag er øget fra 33 procent i 2018 til 45 procent i 2022, og når det gælder fag inden for fødevarer, jordbrug, service og oplevelser er udbuddet i samme periode øget fra 28 til 43 procent.
Frederik Clemmensen har da heller ikke på nogen måde fortrudt sit valg om at have fokus på håndværksfagene, og han tøver ikke med at anbefale det til andre.
– Det er en helt anden måde at gå i skole på. Hvis man er træt af at gå i skole, så hjælper det en med at komme i gang igen.
Kilde: TV2 Nord.