Det var både stort fremmøde og engagement, da Socialdemokratiet i Hjørring Kredsen mandag den 25. marts afholdt inddragelsesmøde vedrørende sundhedspolitik. Og budskabet fra de lokale socialdemokrater var klart: De vil uligheden i sundhed til livs, og Folketinget skal ikke sende flere opgaver ud til kommunerne, uden at der følger penge med.
Der er tydeligvis indflydelse i at være medlem af et politisk parti som Socialdemokratiet, og det vil de være bedre til at gøre noget ud af. Sådan tænker man hos Socialdemokratiet, der det seneste stykke tid har gjort meget ud af såkaldte inddragelsesmøder, hvor medlemmerne inviteres til at være med til at udforme socialdemokratiets politik.
Senest havde Socialdemokratiet i august et møde om uddannelsespolitik, som blev omtalt her på NordsøPosten. Dette møde blev en stor succes. Med mange deltagere og klare synspunkter. I oktober måned, da socialdemokratiet og regeringen offentliggjorde nye sigtelinjer for folkeskolen, var det tydeligt for de socialdemokratiske medlemmer i Hjørring Kredsen, at en række af deres ønsker fra mødet i august var med i udspillet.
Her blev blandt andet lagt mere vægt på mere decentrale løsninger og ikke mindst på et markant løft af de praktiske og håndværksmæssige fag i Folkeskolen, som netop Hjørring-socialdemokraterne havde peget på. Også en markant økonomisk vitaminindsprøjtning til erhvervsskolerne, er det blevet til, hvilket også var på ønskesedlen i Hjørring i august.
Mandag den 25. marts var det så sundhedspolitikken, der var i fokus, da de lokale socialdemokrater var mødt ind i 3Fs lokaler på Vandværksvej i Hjørring. Omkring 25 medlemmer var mødt frem, og det lokale folketingsmedlem, Rasmus Prehn, havde til opgave at lede inddragelsesmødet ved hjælp af quiz, facts, notesark og andet materiale fremstillet af partikontoret til samme lejlighed.
Vidst du for eksempel, at vi har geografisk ulighed i sundhed. Den gennemsnitlige levealder svinger fra 78,5 år
i Lolland Kommune til 83,7 år i Rudersdal Kommune. At det frem mod 2035 forventes, at vi bliver 130.000 flere med KOL eller diabetes. Det er en stigning på 35 %. Eller at op mod en femtedel af sundhedsudgifterne kan bruges bedre ifølge eksperter. Det var bare nogle af de facts, der lå til grund for den engagerede debat, som Hjørring-socialdemokraterne deltog i.
Ved hjælp af gruppearbejde, debatter i plenum mm. fandt de lokale socialdemokrater frem til at sende følgende anbefalinger videre til den socialdemokratiske ledelse, der snart skal formulere ny sundhedspolitik:
– Vi må gøre op med den store ulighed i sundheden. Det er ikke rimeligt, at der er så store forskelle på, hvilket helbred folk har og hvor længe de lever afhængigt af, hvor de bor, hvilken uddannelse de har eller hvor mange penge, de tjener.
– Vi må være meget bedre til at sikre, at alle får tilstrækkelige helbredsundersøgelser. Det kan måske ske ved at uddanne flere læger. Men også ved at tillade brug af langt mere kunstig intelligens, selv-monitorering, plads til at andre arbejdsgrupper såsom sygeplejersker, sundhedshjælpere, redere mm. kan hjælpe til med helbredsundersøgelser. Overraskende mange sygdomme kan spores ved hjælp af blodprøver, boldtryk, EKG mm.
– Der skal langt mere fokus på forebyggelse i form af motion, kost, rygestop og begrænsning af alkohol.
Afslutningsvis kan det konkluderes, at det åbenlyst er afgørende vigtigt for Hjørring-socialdemokraterne, at nye strukturelle ændringer ikke betyder mindre demokrati, mere centralisme og at opgaver sendes ud i kommunerne uden at pengene følger med.
Foto: Privat.