Med regeringens udspil om afskaffelse af 10. klasse fra og med 2030 kigger rigtig mange skolebørn ind i en usikker fremtid, hvor de kommer til at mangle den mulighed, 10. klasse i dag giver de unge mennesker i form af tid og plads til at blive uddannelsesparat og til at vælge den rigtige ungdomsuddannelse.
For de 68 elever, der p.t. går på 10. årgang på Hjørring Private Realskole får regeringens udspil ingen konsekvenser; det er først de nuværende 3. klasser, der vil blive ramt i tilfælde af, at forslaget stemmes igennem i sin nuværende form. Alligevel er de nuværende 10. klasses-elever rystede over, at det overhovedet er oppe at vende at afskaffe 10. klasse.
10. årgang på HPR havde derfor arrangeret et event, som meget passende løb af stablen 10/10 kl. 10. Her havde de inviteret skolens 8. og 9. årgang indenfor i skolens festsal, hvor viceskoleleder Henrik Frand-Madsen først forklarede hele proceduren for at vælge 10. klasse, mens tre af de nuværende elever efterfølgende fortalte om det at gå i 10. klasse, og hvorfor de havde valgt netop den vej.
En lille håndfuld af 10. årgangs elever havde desuden forfattet et brev med en opfordring til at bevare 10. klasse, som vil blive sendt til relevante politikere på Christiansborg. Det er elevernes håb, at det kan få beslutningstagerne til at lytte til de mennesker, forslaget vil gå ud over, frem for at lovgive ud fra et Excel-ark.
I elevernes brev lyder det blandt andet, at 10. klasse er ”et afklaringsår, hvor vi får tid til at reflektere over vores ambitioner og drømme for fremtiden … Samlet set er 10. klasse en unik mulighed, som vi ikke ville have været foruden.”
De samme pointer gik igen hos de tre elever, som til eventet i festsalen fortalte om deres baggrund for valg af 10. klasse. Her var det tydeligt, at det ikke blot var et fjumreår uden det store formål, men i stedet et led i en større plan om at finde sig selv og sin plads i samfundet.
Da arrangementet lakkede mod enden, blev eleverne fra 8. og 9. årgang budt på en flødebolle fra Spangsberg, som jo i sin tid blev lanceret under sloganet ”Du må godt”. Det samme var meget passende budskabet til de unge mennesker fra 8. og 9. årgang: ”Du må godt … tage dig tiden til at finde ud af, hvad du vil, før du haster videre. Man kan aldrig komme for sent til en ungdomsuddannelse. Ta’ 10. med!”