Innovationen inden for energisektoren går hurtigt i disse år, og energikrisen har kun sat mere fart på hjulene for at finde nye løsninger, der kan opfylde vores behov for grønne energiformer. En af de nye løsninger kommer fra danske Jens Peter Lunden og det norske selskab Norwegian Hydrogen, som snart går i gang med at producere brint på basis af vindmøllestrøm på dansk grund.
Det dansk-norske samarbejde er baseret på en innovativ teknologi, hvor grøn brint kan bruges direkte i produktionen af flydende biogas. Når produktionen af den grønne brint skydes i gang, er forventningen, at den kan afsættes til brintmarkedet. På sigt skal brinten dog bruges af GrønGas A/S i det første fuldskalaprojekt, hvor brint bruges til omdannelse af CO2 og derfra til biogas.
– Norwegian Hydrogen sigter efter at være en pioner indenfor brugen af grøn brint, og i Danmark har vi allerede en infrastruktur, som kan understøtte den vision. Med dette samarbejde sigter vi efter at vise, at man, ved at bruge grøn brint og grøn CO2 på nye og innovative måder, kan dække en del af det store behov i markedet for flydende biogas – såkaldt LBG, siger Jens Peter Lunden.
Produktionen starter allerede i år
Jens Peter Lunden og Norwegian Hydrogen har etableret et 50/50 joint venture via selskabet Grøn Brint ApS. Selskabet vil eje og operere elektrolysefabrikkerne til produktionen af grøn brint, som på sigt skal bruges i produktionen af LBG. Elektrolyse-enhederne til den første fase af samarbejdet er allerede bestilt fra den tyske elektrolyseproducent H-TEC SYSTEMS, og her ser man frem til at få dem installeret og klar til produktion senere på året.
– Grøn Brint ApS har en innovativ tilgang til opskalering af den grønne brintproduktion, og vi er beærede over, at vores modulopbyggede elektrolyseenheder skal bruges i projektet, siger Robin v. Plettenberg, direktør i H-TEC SYSTEMS, som bliver suppleret af Jens Berge, direktør hos Norwegian Hydrogen:
– Samarbejdet med Jens Peter Lunden og potentielt med GrønGas i fremtiden, når brinten skal omdannes til flydende biogas, er en vigtig milepæl for Norwegian Hydrogen og resultatet af en god og konstruktiv dialog.
Produktionen etableres i tilknytning til GrønGas’ produktion ved Hjørring i Nordjylland, hvor der også vil være direkte adgang til vindenergi fra vindmøller primært ejet af Jens Peter Lunden.
Grøn værdikæde
Ved på sigt at bruge grøn brint direkte i produktionen af LBG kan man fange og omdanne den overskydende CO2 i biogassen. Omdannelsen af CO2 til e-metan er et værdifuldt bidrag til den samlede værdikæde og bidrager samtidig til at fjerne og dernæst omsætte CO2 gennem en CCU-proces.
– Vi har arbejdet tæt sammen for at udvikle en forretningsmodel, der skaber balance for alle de involverede i samarbejdet. Sammen kan vi på denne måde etablere en integreret og profitabel værdikæde med bæredygtige tiltag, som går fra vindenergi via elektrolyse til LBG, siger Jens Peter Lunden og bliver suppleret af Allan Olesen, direktør i GrønGas:
– Hos GrønGas ser vi frem til at have Grøn Brint placeret som tætteste nabo. I en nær fremtid håber vi endda, at vi kan bruge brint til CCU og metanisering på biogasanlægget og dermed udbygge Grøn Brints og GrønGas’ egen værdikæde gennem produktion og salg af LBG.
Jens Peter Lunden og Norwegian Hydrogen har gennem deres selskab Grøn Brint ambitiøse planer for et udvidet samarbejde, som skal afsøge yderligere muligheder for produktionen af brint og andre e-brændstoffer baseret på vindkraft. Flere projekter er således allerede på tegnebrættet.
Ordforklaring:
- CCU (Carbon Capture and Utilization): Kulstoffangst og senere udnyttelse til for eksempel brændstof eller kemisk fremstilling til at forbedre olieudvinding.
- E-fuels (electrofuels eller e-brændstoffer): Syntetiske brændstoffer fremstillet ved hjælp af opfanget CO2.
- Metanisering: En kemisk reaktion, som omdanner CO2 til metan gennem en kemisk proces.
Om Norwegian Hydrogen
Norwegian Hydrogen AS etablerer og opererer et effektivt netværk af produktionssteder og distributionssystemer til brint skræddersyet til at opfylde de fremtidige krav til nul-emissionsbrændstoffer i en lang række af mobilitetssektorer og industrisegmenter. Virksomheden er ejet af en række norske industrikoncerner, såsom Flakk Group, Hexagon Purus, Hofseth International, Tafjord og Mitsui & Co. Ltd. Norwegian Hydrogens hovedsæde ligger i Ålesund i Norge med lokale kontorer i Oslo, Narvik, Helsinki, København og Stockholm.
Om GrønGas A/S
GrønGas A/S ejer og drifter to biogasanlæg i Nordjylland. Anpartsselskabet blev oprindeligt grundlagt i 2001 og er i dag ejet i et 50/50 partnerskab mellem Jens Peter Lunden og energiselskabet E.ON.
GrønGas sigter efter at bruge grøn brint som energibærer. I en kombination med biogen CO2 er målet at producere grøn e-metan til transportsektoren. I 2023 starter GrønGas produktion af LBG (Liquid BioGas) på samme lokation som et nyt elektrolyseanlæg bliver bygget. Det gør det muligt at nå vores fremtidige mål.
Om H-TEC SYSTEMS
H-TEC SYSTEMS udvikler og producerer innovative PEM elektrolyse-enheder. Gennem deres teknologi kan grøn brint produceres økonomisk, effektivt og fleksibelt. Brintspecialisterne arbejder på to geografiske lokationer i Tyskland, for at skabe en succesfuld energitransformation på tværs af alle sektorer og har formet brintøkonomien som en teknologisk pioner gennem mere end 25 år. H-TEC SYSTEMS er en del af MAN Energy Solutions Group og forsyner vigtig teknologi til power-to-X værdikæden.