Ved et tryk på en knap får den gule pappresser mast et bjerg af tomme papkasser sammen til en flad masse. Og det kan blive én af de opgaver, som kommende elever fra Vendsyssel Bo&STU får lov at prøve kræfter med i den lokale Rema 1000 til sommer.
I august åbner tilbuddet for unge med særlige behov, og her kan de unge både bo og uddanne sig.
På STU’en (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) skal de unge igennem et uddannelsesforløb, enten som en praktik, hvor eleven er afsted på egen hånd, eller gennem det særlige ’Gå på arbejde med’-koncept, hvor eleven får lov at have en medarbejder fra Vendsyssel Bo&STU, som de kender og er trygge ved, med på praktikstedet.
Én af de virksomheder, hvor eleverne kan få lov at snuse til arbejdsmarkedet, er i købmand Rasmus Voss’ Rema 1000 i Hjørring.
– Jeg tror, det er vigtigt for alle mennesker at være en del af et hold. I butikken her har vi over ti års erfaring i at have unge i praktik fra STU, og jeg synes, det er super spændende. Rigtig mange af de unge har jeg også ansat i fleks- eller KLAP-job bagefter, fordi de har gjort det så godt og giver en masse værdi til vores hold, fortæller Rasmus Voss.

Eleverne kan også komme til at prøve kræfter med at fylde varer op og sætte pænt på plads i butikken.
Noget at glæde sig til hver dag
Der er nok at tage fat på i det 10.000 m2 store møbelhus Erling Christensen Møbler uden for Sindal. Her har de også sagt ja til at modtage elever i praktik, som får lov at modtage varer i kasser, pakke ud, samle møbler og integrere dem i udstillingen. Og i webshoppen skal der hentes bestilte varer, pakkes ind og sendes til kunderne.
– Vi har indgået det her samarbejde med Vendsyssel Bo&STU, fordi vi gerne vil give de unge en mulighed for at bidrage med noget, siger medarbejder Andreas Christensen.
– Vi kender jo alle sammen, at hvis man kan føle sig nyttig og hjælpe andre mennesker, så giver det en super god følelse. Og hvis man har noget indhold i sin hverdag og noget at glæde sig til næste dag, når man lægger sig til at sove om aftenen, så tror vi på, at man får det bedre. Det vil vi gerne give de unge.
Stadig plads til elever og virksomheder
Tidligere viceforstander på Tolne Efterskole, Peter Andersen, er blevet ansat som koordinator på Vendsyssel Bo&STU. Det er ham, man skal ringe til, hvis man er interesseret i at bo og studere på tilbuddet.
Og det er også ham, der er på jagt efter endnu flere gode samarbejdsaftaler med lokale virksomheder, som vil have de kommende STU-elever i praktik.
– Det er meget vigtigt for os, at de unge kommer ud i et autentisk læringsmiljø, det vil sige en rigtig virksomhed, hvor de skal løse rigtige opgaver. Praktikken skal give mening for eleverne, siger Peter Andersen.
Hvad er Vendsyssel Bo&STU?Vendsyssel Bo&STU er et almennyttigt bo- og beskæftigelsesrettet tilbud, der tilbyder helhedsorienterede indsatser for unge med særlige behov, der har brug for støtte for at blive klar til egen bolig, helt eller delvist selvforsørgende og at blive inkluderet i fællesskabet. Det kan være unge med diagnoser som ADHD, autisme eller andre socialtkognitive vanskeligheder. Vendsyssel Bo&STU hører under paraplyorganisationen Jysk Børneforsorg/Fredehjem. |