Folkene bag det årlige Fyrmøde, der har haft en pause under coronakrisen, havde skudt papegøjen denne søndag, hvor det var lykkedes dem at få havnebyens tidligere borgmester Knud Størup til at holde talen i Madpakkerummet ved Hirtshals Fyr.
Det er vitterligt heller ikke en overdrivelse, når talen i overskriften kaldes en lokalhistorisk tour de force, idet den gamle bykonge med dreven sans for storytelling tog udgangspunkt i havnebyggeriet og byens tilblivelse, hvorved han også fik nævnt samarbejdsproblemerne mellem ingeniør Jørgen Fibiger og byplanlægger Steen Eiler Rasmussen. Når havnebyen nemlig aldrig blev den by, som sidstnævnte havde drømt om og planlagt til mindste detalje, så skyldtes det langt henad vejen, at de to mildest talt aldrig blev pot og pande.
Dernæst fik Knud Størup på elegant vis ridset sin egen historie op, idet hans familie flyttede hertil umiddelbart efter Anden Verdenskrig. På det tidspunkt var fiskeriet virkelig i fremdrift og dermed også en af de bærende søjler i historien om Hirtshals. Sammen med havnen var det ellers fyret, kommunalreformerne i 1971 og 2008, samt motorvejen, den afdøde havnedirektør Erik Sondrup og Nordsøen Oceanarium, der udgjorde omdrejningspunkterne for fortællingen om Hirtshals. Ligesom der karakteristisk nok var et gennemgående vi, men næsten aldrig et jeg i fortællingen.
Den lære har Knud Størup nemlig taget med sig fra et halvt århundrede i politik, først som medlem af det lokale sogneråd, dernæst som borgmester i Hirtshals og slutteligt som byrådsmedlem i den nye Hjørring Kommune. At perioden samtidig har været en problematisk deroute for nærdemokratiet, hvis forkæmper han konsekvent har været igennem alle årene, lagde den forhenværende bykonge ikke skjul på under fortællingen. Hjørring fik da også lige et lille svirp med krabasken, da det blev påpeget, at kommunen nu først og fremmest er kendt på grund af Hirtshals Havn.
Den interessante fortælling var altså ikke bare perfekt timet og turneret, men den røde tråd også fornemt holdt hele vejen fra den socialdemokratiske ungdom til de tre årtier som den første blandt lige kvinder og mænd i Lokallisten samt borgmester i Hirtshals.
Var han blevet den første borgmester efter den seneste kommunesammenlægning, havde meget nok set helt anderledes ud!
Dejligt at se at det har været et godt møde, godt referat, som kun gør at det var endnu mere ærgerligt at jeg ikke kunne være med. 10 røde roser til arrangørerne.