Af Lone Olsen
Byrådsmedlem for Venstre
Kandidat til KV21
Hjørring Kommune
Mandag i sidste uge besøgte gruppeformand Karsten Lauritzen (V) og jeg Saga Heste nær Nørlev strand. Saga Heste driver udover turridning også ridefysioterapi.
Ridefysioterapi er vederlagsfri fysioterapi, som egen læge kan henvise til, hvis man opfylder kriterierne derfor. Vederlagsfri fysioterapi er bl.a. rettet mod mennesker med svært fysisk handicap og mennesker med progressive lidelser, hvor målet er, at de kan opretholde det højest mulige funktionsniveau. Herudover kan fx blinde og svagtseende, personer med Downs Syndrom samt personer med autisme også henvises.
Erik, der er ridefysioterapeut, tog godt imod os sammen med Julie, der udover at være Eriks datter, er indehaver af ridecentret samt i øvrigt uddannet handicapinstruktør. Erik udførte i en del år almindelig fysioterapi, indtil han fik øjnene op for, hvad hesten som terapeutisk redskab kan udrette. Ridefysioterapier en helt unik form for træning, fordi det er i samarbejde med et levende væsen. Ingen fysioterapeut kan give mere balancetræning end hesten. Kropsmæssigt får du styrket din krop og din balance forbedres. Ridefysioterapeuten, her Erik, kan så hjælpe dig til at sidde så hensigtsmæssigt og korrekt som muligt, således at du som rytter oplever større balance, afspænding af spændte muskler, forbedring af gangmønster og koordination samt forbedret sansemotorik for blot at nævne nogle af de mange effekter.
Erik fortæller også, at ridefysioterapien giver livsglæde og øger selvværdet. Dette udsagn bakkes op af personerne på holdet, vi har fået lov at følge. Det sociale fællesskab på holdet, dét at kunne komme ud i naturen og opleve og sanse på en måde, som for bl.a. schlerosepatienten, vi møder, ikke ellers er muligt. Rygpatienten, der fortæller om, hvordan en time på hest i indenlandsklitterne får løsnet op og fjernet smerter, som ingen medicin kan – uden at føre træthed med sig i hvert fald. Den glade, meget talende, unge mand med autisme, der finder fuldstændig ro på hesten.
Da Erik bortset fra en ugentlig fridag arbejder fra morgen til sen eftermiddag, kan han selvfølgelig ikke stå og snakke med Karsten og jeg. Vi får til gengæld lov at gå med og se rytterne i aktion samt tale med Erik, alt imens han har øje på rytterne og sørger for, de hele tiden sidder så korrekt som muligt og derved får det maksimale ud af den time, de er til hest.
Som en del af Sundhed-, Ældre- og Handicapudvalget bliver vi naturligvis præsenteret for, at der er stigende udgifter til vederlagsfri fysioterapi i det hele taget. Nogle kommunalt ville måske ønske, at man havde en højere grad af mulighed for at styre området økonomisk. Det ønske vil ikke komme fra mig. Det giver så god mening, at der ikke er lang sagsbehandlingstid, så de mennesker, der opfylder kriterierne, kan komme i gang i det øjeblik, de har henvisningen og får plads hos en ridefysioterapeut. Her kan det nemlig betale sig at tænke langsigtet, når vi ser på livskvalitet, opretholdelse af det højest mulige funktionsniveau og dermed mulighed for i langt højere grad at være herre i eget liv.
Som en lille krølle på historien kan jeg fortælle, at min datter Camille har redet hos Saga Heste. Camilles fysioterapeut foreslog ridefysioterapi. Camille var der knap 2 år, og jeg var ærligt talt skræmt ved tanken om min lille pige uden selvstændig siddefunktion til hest. Så der gik nok et halvt år, før jeg fik snakken med vores egen læge om det, og han lavede en henvisning. Camille kom til hest med bagrytter og hun blev stærkere og stærkere i sin ryg og fik derved forbedret sin balance markant. Pludselig var tiden til, at bagrytter blev til en hjælper, der gik ved siden af, og inden hun stoppede til ridning, havde hun lært at gå. Ingen tvivl om, at ridningen har været en medvirkende faktor til, hun nåede så langt. Hun stoppede i øvrigt, fordi hun gerne ville spille håndbold i stedet.