Lukas er tidligere elitegymnast, og den disciplin og de mange timer i træningslokalet, han har med derfra, kommer ham til gode i køkkenet, hvor han trives godt med at skulle præstere.
”Noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved kokkefaget, er, at vi hver dag skal være 100 procent klar, når gæsterne kommer. Det er det med at præstere, jeg synes er sjovt, og det er noget, jeg har med mig fra jeg var lille og trænede gymnastik på højt niveau 5 gange om ugen. For mig er der ikke noget federe end at forberede mig, træne og blive bedre og dermed sikre gæsterne en god aften”, fortæller 21-årige Lukas Grøntved Lauritsen, der siden januar 2023 har været køkkenchef på Restaurant Abstrakt i Hirtshals, hvor han også har stået i lære.
”Da jeg gik på efterskole, talte jeg med en praktikpladskonsulent og sagde, at jeg ønskede at komme til det bedste sted, hvor det faglige niveau var højt, og hvor man samtidig talte ordentligt til hinanden, og fra den første weekendvagt kunne jeg mærke, at det var lige mig”, fortæller Lukas.
Der er ingen kokke i Lukas’ familie i forvejen, men hans mor har altid gået op i kvalitet og naturligvis lavet kartoffelsalaten fra bunden og købt en hel spegepølse frem for den skiveskårne, og da Lukas efter en skade måtte droppe de mange timers gymnastiktræning, blev hans interesse for faget så småt vakt, da han begyndte at lave aftensmad en gang imellem – med mere eller mindre vellykket resultat.
”Jeg skulle selvfølgelig prøve at lave kylling i cola, som også gav mig og min søster en chance for at få cola, og det smagte forfærdeligt. Jeg troede, jeg vidste, hvad god mad var, men jeg blev klogere”, lyder det fra Lukas, der trives i et fag, hvor der er meget praktisk arbejde.
Sæson og humør sætter retningen
”Jeg er ikke vild med at alt bliver puttet i en form med noget husblas. Jeg synes det er langt sjovere f.eks. at bruge en urtekniv og på den måde få tingene til at se pæne ud”, fortæller Lukas.
I køkkenet på Abstrakt er der ifølge Lukas højt til loftet, og der er ikke nogen dogmer, der dikterer, hvad man skal bruge og ikke bruge, når der bliver sammensat menuer. Det er derimod sæsonen og humøret, der sætter retningen.
”Vi ligger ved havnen i Hirtshals, så selvfølgelig er der fisk og skaldyr på kortet, og så har vi gode lokale leverandører af alt fra gris til grøntsager”, lyder det fra Lukas, der roser sin læremester Simon for at være god til at inddrage og fra dag et har gjort det klart, at alles holdninger og meninger tæller. Der har aldrig været tvivl om, at alle spiller en vigtig rolle, og det har givet selvtillid og tro på egne evner – og for Lukas er det vigtigt, at maden ikke bliver for speciel.
”Myrer ville f.eks. ikke gå her, og det er heller ikke noget, jeg selv synes, er superspændende. Vi prøver at lave mad, alle kan lide og forstår, og så nørder vi på andre punkter”.
I indstillingen fremhæves det blandt andet at han fra dag et har vidst, hvad han ville og lever og ånder for branchen, og det er således ikke uden grund, at netop han er ét af de i alt seks talenter, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris VEST.
Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.
”Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder ift. at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til”, siger Anders Brønnum-Schou.
Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.
”Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knald dygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget”, lyder det fra Anders Brønnum-Schou.
OM FONDEN
Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.
TALENTPRISEN
Der er i alt 12 kandidater, hvoraf seks går videre og deltager i Den danske Spiseguides gallamiddag på Bistro Boheme 29. oktober 2023, hvor de to vindere offentliggøres.
Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris, vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.
Malatya Karaca Ticaret | NURKAN KARACA Malatya stihl bayi,Malatya stihl servis,Hızar motoru,Motorlu testere,Motorlu tırpan, Çim biçme makinası,Malatya karacalar,Malatya stihl, nurkan karaca Malatya’nın en köklü Stihl bayilerinden olan Nazım Karaca ve torunu Nurkan Karaca şimdi e-ticaret platformlarında faaliyet yürütmektedir. Mağazamız, hem stihl satışı hem de stihl servisliğini yapmaktadır.
Du har helt sikkert ret mumtand 😐👍