En udefinerbar lerklump på en drejeskive bliver roligt og sikkert transformeret, skriver TV2 Nord.
Med kyndige hænder, nidkærhed og tålmodighed former Kari Giebelhausen en stor vase, der senere skal males – formentlig i de prikker og striber, der kendetegner Karis stil.
Selvom Kari faktisk er en ganske utålmodig person, ved hun, at hun bliver nødt til at give leret den kærlighed, det behøver. Ellers bliver hun straffet. For leret husker.
– Keramik er et håndværk, hvor alting kan gå galt, fra du drejer til sidste brænding. Derfor skal man være koncentreret i hvert eneste led, siger Kari Giebelhausen.
Et nyt liv
At Kari sidder her – i sit helt eget keramikværksted i Lønstrup – havde hun ikke forestillet sig, da hun var ung skoleelev i Norge.
Tværtimod havde Kari svært ved at se, hvad hun egentlig var god til. For i skolen handlede det om at læse og skrive, og det voldte den ordblinde Kari problemer.
– Det var hårdt, for alle skulle læse højt, og jeg følte, at jeg på den måde kun fik vist min dårlige side frem, siger hun.
Hun formåede at gennemføre gymnasiet, og så var spørgsmålet, hvad der så skulle ske.
Ved et tilfælde kom hun i kontakt med sin venindes fars kæreste, der var keramiker og tilbød hende at prøve kræfter med ler.
– Så var jeg bare solgt. Det var fantastisk. Jeg følte, at der startede et nyt liv. Ingen skolearbejde – det var bare leg, siger hun.
– Det er lykken
Kari Giebelhausen rejste til Danmark og begyndte på pottemagerskole i Sønderborg. Hun fik en læreplads i Lønstrup, og hun var totalt bidt af keramikken.
I 2005 blev hun tilbudt at leje et værksted. Hun slog til, og i dag – 18 år senere – ejer hun huset sammen med sin mand og har sit værksted her.
– Lønstrup er perfekt. Hvis man har været her en gang, bliver man ved med at komme, for her er specielt, siger Kari.
Hun har stadig selv svært ved helt at forstå, at hun kan leve af at lave det, hun holder allermest af at lave.
– Alle kan lave ler. Det, at jeg kan sælge det, og at kunderne er glade for det, det er lykken, siger hun og smiler.
Ler for livet
En af dem, der jævnligt kommer i Giebelhausen Keramik, er Kirsten Hannemose fra Lønstrup. Hun er især vild med Karis farver og mønstre.
– Der er nogen, der synes, at jeg er modig, når jeg køber noget herinde. Kari er ekspert i ikke at følge strømmen, siger Kirsten Hannemose.
For Kari Giebelhausen er keramikken et livslangt projekt. Når hendes mand en gang imellem siger til hende, at hun ikke kan regne med at lave ler hele livet, svarer hun ”fandeme jo.”
Hun skal have ler med i kisten, når hun dør, så ”hun har noget at lave”, som hun siger.
– Jeg fandt min hylde, da jeg mødte keramikken. Der åbnede alt sig.
Kilde: TV2 Nord.