På Vendsyssel Kunstmuseum findes flere samlinger i samlingen. En af dem er Erling Hansens samling af kunstner-selvportrætter, der tæller mere end 200 værker.
Med denne samling som springbræt vil museumsinspektør Kirsten Tange Maagaard, igennem en række nedslag i portrætkunstens historie, fortælle om, hvad portrætter er blevet brugt til gennem tiderne, og hvordan genren har udviklet sig.
Baggrunden for foredraget er Kirsten Tange Maagaards tidligere projektarbejde med at kategorisere og beskrive Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseums samling af portrætter af ejerslægten Skeel/Scheel, og foredraget vil derfor fokusere særligt på 1700- og 1800-tallets adelsportrætter.
Portrætter handler om lighed. Et godt portræt skal ligne den afbildede. Men det handler om meget mere end ydre lighed. Portrætter viser også noget om en persons følelser og sociale rolle. De er produkter af deres tid og spejler det samfund, de er skabt i, og den kunstner, de er skabt af. I dagens digitale samfund kommunikerer vi med billeder mere end nogensinde. Nutidens billedbrug har flere paralleller til fortiden. Ligesom dengang skal billeder kommunikere et bestemt budskab til vores omgivelser, og vi deler dem for at vise, at vi – fra vores synspunkt – har de rigtige værdier.
På samme måde brugte fortidens herregårdsherskaber billedkunst og især portrætter til at iscenesætte og fastholde deres særlige status som adelige herskaber. På den ene side viste de den afbildedes fornemme position blandt samfundets elite, men samtidig bidrog portrætterne til at forstærke denne opfattelse for omverdenen.
Alt dette kan du blive klogere på tirsdag den 30. maj kl. 19.00-20.30 på Vendsyssel Kunstmuseum.
Deltagelse er gratis efter betalt entré eller med KLUB VKM.
Tilmelding er ikke nødvendig