Ikke færre end 10 arrangementer i Hjørring Kommune, som kaster lys over tiden med besættelsen og befrielsen – arrangeret af henholdsvis Hjørring Bibliotekerne, Folkekirken, Hjørring Kommune og Vendsyssel Historiske Museum.
Onsdag den 9. april 2025 kl. 11.00-14.00
Mange forbinder den 9. april med besættelsen. På dagens gåtur læser vi sammen en novelle med dette tema og tiden derefter.
På trods af det alvorlige tema vil stemningen være munter med hyggelige indslag, kaffe, te og lækker rationeringskage. Husk smørmærker. Rutens længde er omkring 4 km. Det er gratis at deltage og kræver ikke tilmelding. Medbring gerne din egen kop til kaffen.
Mødested: P-pladsen ved Lønstrup Café Bio.
Adresse: P-pladsen ved Lønstrup Café Bio, 9800 Lønstrup
Pris: Gratis.
Onsdag den 9. april 2025 kl. 19.00-21.00
Brugt og misbrugt – arkæologi under Besættelsen 1940-45
ARRANGEMENTET ER DEL AF FOREDRAGSRÆKKEN ”VENDSYSSEL BESAT” 1/3
Arkæologi har til alle tider fascineret og været brugt og misbrugt i politiske sammenhænge. I Det Tredje Rige spillede arkæologiske fund en stor rolle i skabelsen af en nazistisk identitet og samfundsform, og arkæologien blev en legitimerende faktor i krigen. Arkæologerne fulgte i kølvandet på den tyske krigsmaskine – også til Vendsyssel. Museumsdirektør Holger Friis blev således hvirvlet ind i besættelsesmagtens mange byggerier og anlægsarbejder, hvor han reddede arkæologiske fund fra destruktion. Samtidig blev der knyttet tætte relationer mellem danske og tyske arkæologer, særligt den kendte tyske arkæolog Karl Kersten, der også i efterkrigsårene fik stor betydning for dansk arkæologi. Foredraget ser nærmere på nazismens brug og misbrug af arkæologien, og hvilken betydning det fik for dansk arkæologi og dens aktører i besættelsesårene. Foredragsholder er museumsinspektør Morten Larsen fra Museum Sønderjylland, tidligere afdelingsleder for arkæologi ved Vendsyssel Historiske Museum.
Tilmelding er nødvendig til jch@vhm.dk.
Adresse: Det gamle rådhus, Torvet 6, 9800 Hjørring
Pris: 95 kr. inkl. en forfriskning i pausen. Tilmelding skal ske til jch@vhm.dk senest samme dag kl. 16
Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum i samarbejde med Hjørring Folkeuniversitet
Tirsdag den 22. april 2025 kl. 19.00-ca. 20.30
Den danske kirke under besættelsen
Som et led i markeringen af 85-året for Danmarks besættelse og 80-året for befrielsen inviteres du til foredraget om den danske kirke under besættelsen. Der er som bekendt sagt og skrevet meget om Anden Verdenskrig. Det er dog sjældent, vi hører om den danske kirkes rolle under besættelsen. Men havde den overhovedet en rolle? Og hvis ja, hvilken rolle spillede den i årene 1940 til 1945? Undervejs bliver foredraget krydret af fællessange, som vi forbinder med besættelsestiden.
Mødested: Hjørring Sognegård, Torvet 4, 9800 Hjørring
Tilmelding ikke nødvendig da det er for alle og det er gratis at deltage. I pausen serveres en lille forfriskning.
Arrangør: Sct. Hans menighedsråd og sognepræst Hanne Nøhr Krüger.
Link: Folkekirken i Hjørring
Onsdag den 23. april 2025 kl. 19.00
Fritz Bolle – gestapochefen, der skjulte sig i Karlsruhe
ARRANGEMENTET ER DEL AF FOREDRAGSRÆKKEN ”VENDSYSSEL BESAT” 2/3
Efter befrielsen i maj 1945 forsvandt den største tyske krigsforbryder i Nordjylland under Anden Verdenskrig, gestapochefen Fritz Bolle, efter en dramatisk flugt. Fritz Bolles utiltalende renommé understreges på Rigsadvokatens sag på Bolle, hvorpå der med blyant er påskrevet ”Formentlig den groveste sadist vi har haft her i landet – han skal findes”. På trods af politiets ihærdige forsøg på at finde ham, lykkedes det ikke, og han blev aldrig stillet til ansvar for sine omfattende forbrydelser, der favnede alt fra drab og tortur til pengeafpresning og tyveri. Nu er Bolle imidlertid dukket op i det vestlige Tyskland – i død tilstand, vel at mærke. Aftenens foredragsholder er museumsinspektør Thor Bæch Pedersen fra Nordjyske Museer. Foredraget tager udgangspunkt i et igangværende forskningsprojekt om Fritz Bolle.
Tilmelding er nødvendig til jch@vhm.dk.
Adresse: Det gamle rådhus, Torvet 6, 9800 Hjørring
Pris: 95 kr. inkl. en forfriskning i pausen. Tilmelding skal ske til jch@vhm.dk senest samme dag kl. 16
Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum i samarbejde med Hjørring Folkeuniversitet
Tirsdag den 29. april 2025 kl. 19.00-20.30
I anledning af 80-året for befrielsen afholder vi sammen med Vendsyssel Historiske Museum en fælles LitteraGÅtur på Bunkermuseet i Hirtshals.
Fokus er denne gang på Anden Verdenskrigs udvikling, hvor Frederik Christian Nielsen og Lars Simonsen fra Hjørring Bibliotekerne fortæller om udvalgt litteratur fra perioden og Jens-Christian Hansen fra Vendsyssel Historiske Museum viser, hvordan krigens udvikling kan aflæses på de talrige bunkere omkring fyret. Undervejs vil der være guidet fælleslæsning fra udvalgte bøger med fokus på Anden Verdenskrig, og vi byder på en lille forfriskning inspireret af besættelsesårene.
Mødested: Bunkermuseet, Fyret 2, 9850 Hirtshals
Pris: Billetter koster 75 kr. inkl. forfriskning og købes på stedet (MobilePay eller kontant).
Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum
Onsdag den 30. april 2025 kl. 19.00-21.00
De Sidste Timer – Ingen kender dagen, før solen går ned
ARRANGEMENTET ER DEL AF FOREDRAGSRÆKKEN ”VENDSYSSEL BESAT” 3/3
”De Sidste Timer” er en samling af afskedsbreve fra frihedskæmpere, der blev henrettet under besættelsen. Brevene udkom i 2021 som lydbog med introduktion af seniorforsker Peter Birkelund fra Rigsarkivet og forord af statsminister Mette Frederiksen. Brevene blev indtalt af 88 kendte skuespillere med foredragsholderen som instruktør. Frihedskæmperne kom fra alle egne og samfundslag. En af dem var Asger Lindberg Mørup, der havde rødder i Hjørring. Foredraget centrerer sig om seks nytilkomne breve, der ikke tidligere har været offentliggjort. Det fokuserer især på fortællingen om de omstændigheder, der omgav brevskriverne, deres arrestation og familiernes reaktioner. Foredraget kommer ind på projektets tilblivelse, herunder skuespillernes arbejde med det historiske kildemateriale. Det er en meget bevægende og menneskeligt en meget rig fortælling. Aftenens foredragsholder er Henrik Hartvig Jørgensen, der er initiativtager og instruktør. Han er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1982.
Tilmelding er nødvendig til jch@vhm.dk.
Adresse: Det gamle rådhus, Torvet 6, 9800 Hjørring
Pris: 95 kr. inkl. en forfriskning i pausen. Tilmelding skal ske til jch@vhm.dk senest samme dag kl. 16
Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum i samarbejde med Hjørring Folkeuniversitet
Søndag den 4. maj 2025
Dagens program annonceres via museets Facebook og kommunens hjemmeside. Museet holder åbent kl. 11.00-16.00
80-året for Danmarks Befrielse markeres i Hjørring
Vendsyssel Historiske Museum markerer sammen med Hjørring Kommune 80året for Danmarks befrielse. I museets åbningstid kan man denne dag nyde en kop Richs-kaffeerstatning og bagværk fra besættelsestiden, og der er omvisning i udstillingen ”Vendsyssel Besat” kl. 14.00 ved museets formidlingschef Jens-Christian Hansen. Samme aften er der et stort Alsang-arrangement med både kor- og fællessang på Springvandspladsen. Aftenens program annonceres på kommunens hjemmeside og i medierne i løbet af foråret. Se mere på hjoerring.dk
Pris: Almindelig entré til museet i dagtimerne, aftenens arrangement på Springvandspladsen er gratis
Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum i samarbejde med Hjørring Kommune
Søndag den 4. maj 2025 kl. 18.30- 19.30 (OBS: LÆG MÆRKE TIL DET NYE STARTTIDSPUNKT)
4.maj-aftenen i Hjørring
Program:
Kl. 18.30: Hjørring kirkegård: Kransenedlæggelse ved de faldne under 2. Verdenskrig (Indgang fra Kirkegårdsvej)
Kl. ca. kl. 18.45: Kort gudstjeneste i Sct. Hans kirke. Musikkorpset medvirker.
Kl. ca. 19.20: Vi går samlet ned på Springvandspladsen for at slutte os til Hjørring Kommunes arrangement for befrielsen.
Hvis vejret tillader det, vil Musikkorpset spille os hele vejen ned til Springvandspladsen.
Grundet kommunens arrangement udgår det sædvanlige samvær i Hjørring Sognegård.
Mødested: Hjørring Kirkegård, Kirkegårdsvej, 9800 Hjørring
Tilmelding: Ikke nødvendigt, da det er for alle og det er gratis at deltage.
Arrangør: Hjemmeværnskompagniet Hjørring, Musikkorpset og Sct. Hans menighedsråd
Link: Folkekirken i Hjørring
Søndag den 4. maj 2025 kl. 19.30- 21.30
ALSANG 2025 – Frihed, Fremtid & Fællessang
Kom og syng med til ALSANG på Springvandspladsen – Frihed, Fremtid & Fællessang. Den 4. maj 2025 inviterer vi alle borgere i Hjørring Kommune til en stemningsfuld aften, hvor vi markerer 80-året for Danmarks befrielse med fællessang, lys og samvær i hjertet af byen. Med sange, der spænder fra historiske klassikere til nutidige favoritter, samt inspirerende taler og en spektakulær lysinstallation på rådhusets facade, bliver det en aften, der bringer alle generationer sammen. Uanset om du kommer fra byen, landet eller kysten, er dette en chance for at mødes, synge og reflektere over frihedens betydning – dengang, i dag og for fremtiden. Tag hele familien med og vær med til at skabe en uforglemmelig oplevelse, hvor vi sammen hylder fællesskabet og håbet. Alle opfordres til at medbringe kunstige stearinlys eller lignende. Vi glæder os til at se dig – og høre din stemme!
Program:
19.30: Åben Scene for kommunens kor. Kor fra hele kommunen optræder med udvalgte sange, der hylder frihed, fællesskab og demokrati. Alle kor er velkomne: børne- og ungdomskor, skolekor, klassiske kor, rytmiske kor, kirkekor osv.
20.25: Velkomsttale, der sætter fokus på frihedens betydning for vores samfund og hvordan fællessangen binder generationer og lokalsamfund sammen.
20.34: Afspilning af Frihedsbudskabet fra 1945. Publikum opfordres til at tænde medbragte elektriske lys som en symbolsk handling, der markerer lyset og håbet, der vendte tilbage med befrielsen.
Efterfølgende: En blanding af solistiske sangindslag, fællessange og taler, der kombinerer klassiske sange fra besættelsestiden med nyere fællessange.
Pixlart afslutter arrangementet med en imponerende visuel oplevelse. Rådhusets facade omdannes til et levende lærred med en lysinstallation, der fortæller historien om alsangsstævnerne, befrielsesdagene i 1945 og Dannebrog, alt sammen iscenesat i spektakulære billeder og farver.
21.30: Afslutning.
Sted: Springvandspladsen, Hjørring
Pris: Arrangementet er gratis og åbent for alle.
Mandag den 5. maj 2025 kl. 10-12:
Gå i Vrå – Danmarks befrielse
Kom med når vi oplever Vrå set med krigshistoriske briller.
I anledning af 80-året for Danmarks befrielse byder vi på gående fortællinger fra Anden Verdenskrig med afsæt i Vrå og omegn. Som altid til Gå i Vrå vil der være tid til kaffe og samtale undervejs, og et stykke litteratur eller to får du også med på vejen.
Mødested: Vi mødes på Vrå Bibliotek kl. 10.
Arrangør: Turen arrangeres i samarbejde med Vrå Lokalhistoriske Arkiv.
Onsdag den 7. maj 2025 kl. 17.00-18.30
Byvandring i besættelsestidens Hjørring
Den 7. maj afholder Vendsyssel Historiske Museum som led i markeringen af 80-året for befrielsen en byvandring med fokus på besættelsestidens Hjørring. Turens guide er museets formidlingschef Jens-Christian Hansen. Undervejs besøger vi forskellige steder, der har en særlig betydning, og hører både anekdoter og dramatiske historier fra besættelsesårene. Byvandringen varer ca. 1½ time.
Tilmelding nødvendig til Jens-Christian Hansen på jch@vhm.dk.
Adresse: Mødested: Vendsyssel Historiske Museum, Museumsgade 3, 9800 Hjørring
Pris: 75 kr. for voksne, deltagelse er gratis for børn under 18 år
Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum
Kilde: VHM.