– I 1994 fik vi overdraget et tysk mandskabs “bunker”-skab, der havde været brugt i barakkerne i den tyske marine pejle-station i Skibsbylejren, der stod i perfekt urørt stand med de tyske marine-stempler bagpå, fra “Mar.Int.Fr.havn”, fortæller formand Flemming Hammer fra Bunkergruppen Hirtshals.
– I 1997 fik vi overdraget endnu et tysk bunker-skab, der havde stået på våbenkammeret på den gamle hjemmeværnsgård Vandstedgård i Hjørring hvor de ældste bygninger er tyske træbarakker og hvor der ligeledes var urørte stempler på bagsiden, forklarer formanden.
– I 2020 fik vi igen doneret et originalt tysk bunker-skab, som vi pt. er igang med at restaurere, denne gang af en privat sponsor Daniel Nielsen fra Ribe, hvor skabet har været overmalet og mærkerne kun anes svagt på bagsiden, til gengæld er den originale samlings-manual stadig komplet på indersiden af skabslågen.
Alle skabene vi har fået doneret er placeres i vores udstillings-bunkere som en fast del af vores udstillinger.
Vores første bunker-skab er midlertidigt udlånt til Vendsyssel Historiske Museums store udstilling.
VENDSYSSEL BESAT, uddyber Flemming Hammer.
På billedet ses en ung udgave af den nuværende formand for Bunkergruppen Hirtshals, der er ved at klargøre og servicere det første tyske skab, der blev placeret i bunkermuséets første udstillingsbunker R 622, der idag er deres formidlings-bunker og er åben hver dag.
De tyske mandskabs-skabe var bygget i flere varianter efter behov, men de nok mest kendte er det enkelte skab med én låge og det dobbelte skab med to låger. Skabene blev brugt som standart både på de tyske kaserner, men også i barakkerne i de tyske stillingsområder og sågar nede i mandskabs-bunkerne.
Selv om skabet oprindeligt er bygget til én person i almindelighed kaserne-brug, så var der kun plads til ét dobbelt-skab nede i de 10 mands mandskabsbunkere vi har i Hirtshals (R502) og to dobbelt-skabe nede i de 20 mands mandskabsbunkere vi har. (R622 – R501)
I de mindre mandskabsbunkere til 6 mand var der kun placeret ét af de mindre skabe med énkelt låge. (R668)
På flere billeder nede fra bunkerne, kan det ses, at man i Hirtshals derfor har brugt skabene til deres “pæne” uniform og til personlige værdier, og sågar øl og vin, der så kunne låses inde og nøglen opbevaret hos gruppens underofficer.
Resten af de tyske soldaters udrustning og materiel, var placeret under sengene og hang på senge-gavlene, så der har været trangt med plads og sikkert en umiskendeligt duft af mand i bunkeren.
I Hirtshals har de tyske soldater dog været heldige og de fleste havde belægning i træbarakkerne på henholdsvis 9′ & 10′ Hærkyst-batteri og i de to store marine-lejre i byen, der havde sengepladser til knapt 650 soldater og de slap derfor for at bo hver dag nede i bunkerne.