Der manglede bestemt ikke skarpe oplægsholdere med stor ekspertise indenfor deres respektive områder, hvilket da også resulterede i en lang række interessante indlæg ved mandagens konference.
Efter bestyrelsesformand Anker Laden-Andersens velkomst til de omkring 200 fremmødte i auditoriet hos Nordsøen Forskerpark blev ordet givet til borgmester Arne Boelt fra Hjørring Kommune.
Borgmesteren talte om nødvendigheden af, at havneudvidelsen ikke bare skulle hurtigt i gang, men også være færdig senest i 2027. Det stiller store krav til myndighedere og de involverede, fastslog Arne Boelt.
– Vi har oplevet klager over en grund i Hirtshals og vindmøller, der blev forsinket på grund af andre klager, beklagede borgmesteren sig og gav samtidig utvetydigt udtryk for et ønske om, at eventuelle klager i denne sag ville komme øverst i bunken hos klageinstanserne.
Borgmesteren fremførte videre, at der ikke måtte gå lokalpolitik i havneudvidelsen, som angiveligt er vigtig for alle i hele Hjørring Kommune og ikke kun for Hirtshals.
Udviklingsselskabet
Steen Harding Hintze talte som direktør for det nye udviklingsselskab om ambitioner og mål hos Greenport North. Indledningsvis inddrog han skolestrejke for klimaet og Greta Thunberg.
Direktøren talte dernæst om sektorkobling og fællesskab som en forudsætning for udvikling i en ny æra, der også blev omtalt som den cirkulære tid. Der blev talt om samtænkning og energisymbioser, innovationsplatforme og procesvarme. Alt sammen naturligvis for at skabe vækst og nye jobs.
Udviklingsselskabets ambition er derfor, at de i 2027
- kan tilbyde grøn energi – varme, el, gas, køling, brint, ilt – som standard.
- har skabt de nødvendige rammebetingelser for produktion af nye grønne brændstoffer.
- har idriftsat et Smart Energy System, hvor overskudsenergi genanvendes i industrielle symbioser.
- har etableret samarbejde og videndeling med havnene omkring Kattegat, Skagerak og Nordsøen.
Steen Harding Hintz vil kort fortalt motivere andre til at række ud efter Hirtshals Havn og Greenport North.
Politiske og teknologiske implikationer
Herefter var der et par spændende indspark af henholdsvis EU politiker Niels Fuglsang og Jonas Meyer fra Gen2 Energy A/S.
Førstnævnte talte om klimamålene nationalt og i EU. Desuden var han imponeret over, hvordan udviklingen bliver tacklet i både Hirtshals og Hjørring Kommune.
Jonas Meyers præsentation omhandlede i sagens natur strategien hos Gen2 Energy A/S. Our simple purpose is to produce green hydrogen on a large scale, make it accessible for many, and easy to use for the customer, lød det på flydende engelsk med syngende norsk accent fra Jonas Meyer.
Europa skal simpelthen forsynes med ren brint fra Gen2 Energy A/S, hvilket meget gerne fremover må ske via Hirtshals Havn.
Verdensmålene
Dagens mest prominente taler var ingen ringere end den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft, der i dag er bestyrelsesformand i Energinet.
Mogens Lykketofts primære opgave var tydeligvis at introducere de berømte 17 Verdensmål, som han selv havde haft inde over via sin tidligere toppost i FN.
– Baggrunden for Verdensmålene er konstateringen af, at ressourcerne modsat den hidtidige forestilling IKKE er uudtømmelige. Man kan sige én ting, at klimaindsatsen af alle målene haster mest, konstaterede Mogens Lykketoft.
Prisforskellen på vedvarende energi og fossile brændsler skal kraftigt øges, var på den baggrund ikke overraskende en af hovedpointerne hos den forhenværende finansminister og formand for Folketinget.
Lokale Jens Peter Lunden spurgte ind til, hvordan vi heroppe får del i elektriciteten og dermed forsyningssikkerhed via Energinet? Nettet skal udbygges, lød svaret, men Energistyrelsen og Energiministeriet styrer stramt økonomien hos Energinet.
– Vi skal have en folkestemning, der kan presse politikerne. Der skal mobiliseres på temaet, at vi skal redde næste generation, sluttede Mogens Lykketoft.
Det tjener desuden den tidligere minister til ære, at han efterfølgende blev set stige på toget mod Hjørring.
Flere spændende indlæg
Det vil føre for vidt her at referere alle øvrige indlæg, men interessante tanker kom der også fra direktør Tine Kirke fra Danske Havne, hendes kollega Halvard Aglen fra Norske Havne og konsulent Tommy Tvedergaard fra Region Nordjylland.
Der var også særdeles spændende indlæg fra fragtdirektør Claus Riis hos Fjord Line, direktør Kim Lyhne fra Danish Salmon, Niller alias Niels Kristian Nielsen fra Hirtshals Fiskeriforening, samt CEO Victor Petersen fra BioMega, der er ved at etablere fabrik på Hirtshals Havn.
Fælles for dem var interessen i en havneudvidelse og tilhørende sikkerhed for nok af grøn energi. Det grønne element var tillige i fokus for Christian Helweg, som har stiftet virksomheden Råt & Godt.
Direktøren for Hirtshals Havn
Nogenlunde halvvejs i konferencen fik Per Holm Nørgaard naturligvis ordet i sin egenskab af ny direktør for Hirtshals Havn.
Efter en præsentation af sin egen baggrund viste han et luftfoto af Hirtshals Havn. Indsejlingen er god, men bare ikke god nok, lød det fra direktøren. Alternativet til en havneudvidelse er en helt anden fortælling for Hirtshals, lød det fra Per Holm Nørgaard.
Grønne løsninger til blå business, hedder det lidt luftigt, men smart i en såkaldt roadmap fra Greenport North. Samme roadmap omtaler platforme for samarbejde og innovation.
Der er angiveligt tale om et såkaldt levende dokument, der fungerer som styringsredskab og dialogværktøj, hvilket måske forklarer det uforpligtende og uldne begrebsapparat.
Afslutningsvis blev borgerne stillet en snarlig havnedag for alle i udsigt.
Forhåbentlig kommer der mere substans på forinden.
Foto: Torben Elling.
.