Det har i den grad været en våd start, som nordjyderne har fået på det nye år. Onsdag begyndte det kraftige regnvejr, og fredag følger trop med udsigt til silende regn i hele Danmark – og særligt nordjylland.
Det har resulteret i, at Topdanmark har modtaget omkring seks gange så mange vandskader som normalt siden onsdag, skriver TV2 Nord.
– Vi forventer fortsat travlhed de kommende dage, og vi har flere medarbejdere end normalt på vores telefoner. Samtidig er vi i tæt dialog med skadeservicefirmaerne, siger Helene Ibsen, der er boligchef i Topdanmark.
Vådeste januar
De fleste steder vil der – ifølge DMI – falde mellem 10 og 15 milliliter regn, mens der i Nordjylland forventes at falde op mod 20 milliliter.
Onsdag faldt der i gennemsnit 21,1 milliliter nedbør på landsplan, hvilket gjorde det til den vådeste januardag i rigtig mange år ifølge DMI. Seks dage inde i januar er der faldet, hvad der svarer til over en halv måneds nedbør.
– Vi har de seneste døgn haft travlt med at hjælpe kunder i hele landet, som anmelder skader på boligen efter store mængder nedbør, og vi forventer, at det fortsat vil tikke ind med skadesanmeldelser, siger Helene Ibsen.
Topdanmark har indtil nu modtaget flest skadesanmeldelser fra kunder i Region Hovedstaden efterfulgt af Syd- og Sønderjylland. De fleste anmeldelser skyldes utæt tag og ældre kældre. Men Nordjylland forventes at blive ramt i løbet af fredagen.
De mange vandskader og de ekstra mange sager får derfor Topdanmark til at komme med fem gode råd til, hvordan man kan forebygge, at det går helt galt.Blandt andet lyder rådene på at rense sin tagrende, reparere revner og utætheder, og etablere dræn eller regnvandstønder.
5 GODE RÅD TIL AT FOREBYGGE REGNVEJRSSKADER
- Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne.
- Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ikke kan trænge ind i huset, og tjek jævnligt tag for utætheder.
- Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig ved fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.
- Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden.
- Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.
Kilde: TV2 Nord.