Mens den lokale centerchef Line Brix Madsen og stedets tre ungerådgivere delvis holder velfortjent vinterferie, men holder åbent tirsdag-torsdag kl. 12-16, kan vi andre bruge lidt tid på at tænke over nødvendigheden af headspace, som her i kommunen er placeret på Amtmandstoften 2 i Hjørring.
Ikke færre end 13.000 unge i alderen 18-29 år har nemlig fået tilkendt førtidspension i 2023. Dét er desværre rekordhøjt. Og tre ud af fire af de unge under 40 år, som har fået førtidspension, fik den vel at mærke tildelt som følge af en psykisk lidelse.
– Jeg må indrømme, at jeg blev både rystet og ked af den historie fra det virkelige liv. Bag hvert tal i den statistik er et ungt menneske med et spirende liv, en fremtid og et potentiale, men som aldrig får mulighed for at udforske livet på en arbejdsplads med kolleger og et socialt rum med samvær og fællesskab, skriver Poul Nyrup Rasmussen i et debatindlæg i Altinget.
Poul Nyrup peger i den forbindelse på, at man i det offentlige system oftest udelukkende fokuserer på manglerne; på dét, man ikke kan. På begrænsningerne. Man betragter unge som svage, når det reelt set kræver stor styrke at række ud efter hjælp. I headspace er deres udgangspunkt derimod mennesket, ikke sygdommen, noterer Poul Nyrup, som var en helt central aktør ved etableringen af den lokale afdeling i Hjørring.
– Det kan lade sig gøre. Med en beskeden indsats har vi vist, at vi kan rykke mennesker selv med svære psykiske lidelser. Vores peer to peer-metode, som vi har udviklet i Peer-partnerskabet i samarbejde med Landsforeningen SIND, har skabt banebrydende resultater, når det handler om, at psykisk sårbare mennesker skal komme sig, fastskår Poul Nyrup.
Derfor vil vi også på den lokale netavis fremover forsøge at følge det lokale headspace langt tættere.