Hvad der gælder, når en borgerlig minister bliver kritiseret af en undersøgelseskommission, skal også gælde, når en rød regering eller rød minister bliver kritiseret af en undersøgelseskommission.
Det mener i hvert fald Venstres nordjyske folketingsmedlem, Maja Torp, før Minkkommissionen torsdag afleverer sin længe ventede rapport om S-regeringens beslutning om at aflive hele minkerhvervet i Danmark.
– Vi afventer selvfølgelig Minkkommissionens rapport. Og så tager vi stilling til rapporten. Men udgangspunktet skal da være det samme, som da man fik en rapport fra Instrukskommissionen for to år siden, siger Maja Torp.
– Dengang besluttede Folketinget at hyre uvildige advokater til at gøre det klart, om der var grundlag for at rejse en Rigsretssag mod den tidligere borgerlige regerings integrationsminister, da hun blev kritiseret af Instrukskommissionen.
-Det samme forventer jeg da, at vi får at se igen, hvis der er kritik af Statsministeriet og regeringen. Og især hvis der er kritik af statsministeren og regeringens koordinationsudvalg, hvor statsministeren er mødeleder og formand.
Foreløbig har Weekendavisen offentliggjort dele af konklusionerne fra den rapport, der bliver frigivet torsdag. Og de foreløbige konklusioner tyder på, at Statsministeriet og statsministeren, der står i spidsen for regeringen og er formand for det koordinationsudvalg, hvor man beslutter at sætte gang i aflivningen af hele minkerhvervet i Danmark, får en særdeles hård kritik.
– I sådan et udfald forventer jeg da at Radikale og Enhedslisten har helt samme position, som de havde, da Instrukskommissionen udtalte kritik mod en borgerlig minister. Og det tror jeg bestemt også, at Radikale og Enhedslisten vil bekræfte. Der skal selvfølgelig være lighed for loven – uanset hvem man er, uddyber Maja Torp.
-Personligt er jeg da præget af, at regeringen sætter både forsvaret og politiet ind mod et privat erhverv – og endda gør det uden at man sikrer sig, at man har hjemmel til det i loven. Det er aldrig før sket i fredstid, at en regering sætter militæret ind i mod sin egen befolkning, slutter Maja Torp.
Det er jo ikke bare hende. De borgerlige før hende gjorde alt for at lægge låg og afstand til enhver kritik.
Så nogle love og bestemmelser om disse bør fjernes. Det bør være en uting, at hjørnespark og også forsinkelser bør præmieres som mål.
Det vil derfor klæde Maja Torp og andre man genskaber skaber synlighed. Kun på den måde kan man rette fejl.
Det er humlen ved PARLE.
Bryder man sig ikke om det, som fx Metter Frederiksen, så er det fordi man har lavet noget bras.
Mem grunden er også den anden vej. Man bør styre sig og stille færre tåbelige spørgsmål. Forkerte spørgsmål giver of te hvadsomhelst er sandt, falsk eller rent ud sagt destructiv politisme.
Det har Vi slet ikke brug for. I sådanne spørgsmål bør de renere linjer tilbage. I det mindste bør lovens lange arm være stærkere og kortere. Der kan ikke være meningen, vi fx stadig har banksager fra 2008.
Og det er fristende at se på helheden fra den tid i den krise, for den nuværende regering og ret mange andre kører på høje hæle og med ingen sikring. Man bør tage den lumre halvvarme luft ud a økonomien og sætte de mange kunstpenge på det, der ikke kan ædes op.
Det er at bygge nyt og bedre i den offentlige sektor. Det er meget lokalt, at man i den grad ikke skal spare på lokal uddannelse hverken i Folkeskolen eller andre steder.
Her har Maja Torp og den kreds j heller ikke lært noget, selvom de borgerlige var nødt til at nationalisere banker.
Det er også fristende at huske, at de borgerlige selv kom med meget mærkelige ønsker, da Covid landede her. DFisse påvirkede garanteret beslutnings processen og flere af de udførte desperado handlinger fra M.F. og andre.