Mikroplast i havet er et langt mindre problem, end først antaget. Så man kan roligt spise fisk uden at bekymre sig om det.
Det fastslår en gruppe havmiljøforskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i en nylig udgivet og fagfællebedømt tidsskriftsartikel. De har i flere år forsøgt at få et overblik over, både hvor meget mikroplast, der findes i vores marine miljø, og hvilken effekt det har på bl.a. fødekæden i havene.
– Og det er absolut gode nyheder, vi leverer, når man gør det hele op. Det er selvfølgelig negativt, at vi finder plastik i samtlige prøver, men det positive er, at koncentrationen af plastik er meget lav, siger Torkel Gissel Nielsen, professor og underviser på DTU Aqua, til DR.
Prøverne viser, at der i ti liter vand blot er én plastikpartikel i gennemsnit og derimod måske 100.000 gange mere helt naturlig og biologisk planteplankton, som vandlopper lever af.
Hvis vandlopperne komme i kontakt med plasten, er de tilmed ikke interesseret i det.
Laboratorieforsøg viser, at de i fire ud af fem tilfælde spytter plastpartiklerne ud.
– Hvis de møder dem og spiser dem, bliver plastikken som regel spyttet ud, og hvis det alligevel ryger igennem tarmsystemet, bliver det bare skidt ud. Det ophober sig ikke i fiskenes væv, og derfor er der forsvindende lille risiko for, at mikroplastik til sidst ender i vores mad. Risikoen er stort set lig nul, forklarer Torkel Nissen Nielsen.
Kilde: Fiskeri Tidende.