Af Mette Jensen
Byrådsmedlem (C)
Næstformand Sundhed-, Ældre- og Handicapudvalget
Medlem af Økonomiudvalget
Hjørring Kommune
“JEG GØR DET AF KÆRLIGHED TIL MIT ERHVERV”
“JEG ER 78 ÅR OG HAR VÆRET FISKER I 63 ÅR”
Det udsagn kom Nils Twilling med da han og mange andre besøgte Fiskeriministeriet på havnen i Hirtshals. Nils overrakte samtidig en del fotos, som viste store kolonier af sæler.
Det var en rigtig god og spændende dag. Spørgelysten var stor. Synspunkter var der mange af og de blev vendt på fiskermanér. Fiskermanér kan være kontant. Men for fiskerne handler det i høj grad om at finde de løsninger der kan give en tro på, at der er en fremtid for dansk fiskeri.
Konsekvenserne er vidtrækkende for de danske kystsamfund, hvis ikke relevante ministre, embedsværk og grønne organisationer vælger at gå i dialog med dem, der kender til fiskeriet – nemlig fiskerne.
MEN som det blev påpeget, så er der jo et flertal af vælgerne, som stemt for den grønne dagsorden og en klimadagsorden. Blandt disse vælgere er der jo en tendens til at regne fiskeriet og landbruget for at være de store syndere.
Uanset tungtvejende argumenter og fakta (se foto af planche) så blev min antagelse bekræftet! Ministeriet for fiskeri og landbrug vægter bare ikke særlig højt for regeringen og de grønne og røde støttepartier.
Man kan få den mistanke at fiskeri (og landbrug) for regeringen og dens støttepartier handler om stemmefiskeri. Hvor høster man stemmerne bedst.
🟢Danmarks Naturfredningsforening har 130.000 medlemmer.
🔵Dansk fiskeri står for 16.000 arbejdspladser.
Jeg oplevede IKKE at referatet var skrevet på forhånd. Fiskeriminister Rasmus Prehn og hans embedsværk deltog aktivt i dialogen, MEN en stort del af fiskeriet udfordringer (sæler, skarver, biologer) hører under Miljøministeriet.
Det magtforhold skal udfordres mente Nils Twilling, men som han også sagde så kræver det mandsmod at begå “politisk selvmord”.
Link til tidligere artikel
Morten Kirkedal dokumenterede sine pointer i debat med fiskeriminister Rasmus Prehn
Mette Jensen nævner en af de problematikker, der bør rettes ved en ægte reform.
Man kan simpelthen ikke få bedre samlede løsninger, når tingene er spredt rundt som de er i stat, regioner og kommuner.
Det gælder en række andre ting.
Her er fiskerne selv skyld i, de ikke er mere med i debat og indflydelse, for deres fokus er jo meget snævert.
Man skal blande sig med andre ønsker og krav. Man kan genetablere rev. Man kan lave kystsikring, der også gavner fuske lidt. Man kan åbne en række diger, der idag ikke har ordentlig landbrugsjord. Herved får man bedre råd til at vedligeholde resten.
Det burde faktisk også være aktuel, man selv udsætter fisk, så de små kystfiskere ikke uddør helt. Staten burde bruge årlige summer til at prøve at skafef flere fisk.
Fiskerne og mange andre indser heller ikke, at fisker man de traditionelle arter nærmest væk, så laver man masser af plads til ny, man så endda slet ikke fisker på.
Man burde give mindre plads til invasive arter.
Endelig synes ganske mange også at være uvenner med klimaet. Vejret ville squ da også være bedre, hvis vi brugte mere af dets energi til at lave strøm af.