Af Mette Jensen
Byrådsmedlem I Hjørring Kommune
Det Konservative Folkeparti
Det skal ikke være nogen hemmelighed at udfaldet på tirsdagens TMU-møde kom som en stor overraskelse for mig.
På TMU´s møde i tirsdag stod det klart, at hele Venstres gruppe og hele den Socialdemokratiske gruppe var imod at der skulle arbejdes videre med planlægningen af et eventuelt højhus – altså 19 stemmer imod (9 mandater til V og 10 mandater til S)
Som jeg skriver i min overskrift, så er politik nogle gange de muliges kunst og derfor bakker jeg selvfølgelig op mine konservative kollegaer beslutning om at følge flertallets beslutning i TMU.
Det ændrer ikke på at jeg er rigtig ærgerlig over forløbet og udfaldet set i lyset af politiske tilkendegivelser i den sidste valgperiode og den nuværende. Tilkendegivelserne på de politiske vandrør, havde givet mig og sikkert også andre indtryk af, at sagen som det mindste skulle til afstemning i byrådssalen. I byrådssalen, hvor byrådsmedlemmer stod frit til at stemme efter deres egen overbevisning, det var i hvert fald tilgangen i den Konservative gruppe og intet udfald var givet på forhånd.
Det var forventeligt, at der ville komme mange høringssvar fra de nærmeste borgere og erhvervsdrivende i og omkring et eventuelt kommende byggeri. Der kom gode og konstruktive forslag og helt naturligt rejses også mange bekymringer, som jo er helt reelt og fair. Der er dog et enkelt høringssvar fra en lokal fond, som undrede mig – jeg tror aldrig jeg har set et høringssvar fra den fond i de seks år jeg har siddet i byrådet.
Til gengæld så undrer det mig rigtig meget, at hverken Byforum Hirtshals og Hirtshals Handel og Erhverv har valgt at sende et høringssvar. De må da have en mening om det vil være godt eller skidt for handelslivet og udviklingen af byen, hvis der blev etableret nye boliger med en så central placering i byens centrum. Når jeg går svarene igennem, så er der så vidt jeg kan se kun tre erhvervsdrivende i og omkring Nørregade og Hjørringgade, der har afgivet et høringssvar.
Der er indkommet 192 høringssvar fra borgere og foreninger i en by med over 5.000 indbyggere. De 192 høringssvar var nok til at stoppe et privat investeringsprojekt i attraktive boliger i Hirtshals – den 15. største by i Nordjylland, den største områdeby i Hjørring Kommune. Byen, som forhåbentlig lige om lidt bliver hjem eller en slags ”værtsby” for de virksomheder og deres medarbejdere, der skal stå for den nye havneudvidelse til noget nær en 1. milliard kroner.
En havn med et kæmpe potentiale, men med by, som har stor mangel på attraktive boliger til byens borgere og potentielle tilflyttere.
Jeg er oprigtig ærgerlig over udfaldet, men endnu mere ærgerlig og flov over, at den retorik, der har været fra flere borgere både i høringssvar og på diverse medier.
”Grådighed” er et af de ord, som har været brugt rigtig meget. I min bog kan det kaldes grådighed, hvis man opkøber ejendomme for alene at udleje dem og lade dem forfalde. De ses der grelle eksempler på i mange byer – også i Hirtshals.
Jeg vil nærmere kalde det at være RISIKOVILLIG, når en investor ønsker at investere i den form for byggeri i Hirtshals. Hvis det er ønsket om hurtig profit, der er motivet, så havde jeg nok valgt at investere i enten Aalborg, Aarhus eller København.
Gode politiske intentioner endte desværre med at løbe ud i sandet på stranden eller nærmere bestemt ud i de mange sanddynger i Hjørringgade.
Hirtshals By har brug for nye investeringer. Det bliver desværre ikke med denne lokale investor. Derfor kalder det på, at byrådet kan blive enige om at sætte ambitiøse mål for Hirtshals. At der bliver udstukket en politisk retning og lavet økonomiske prioriteringer.
Der er nok at tage fat på:
• der er kommunale ejendomme, som står og forfalder – hvad skal vi med dem?
• der er alt for mange utidssvarende og tomme lejligheder i vores boligforeninger – hvad er planerne?
• Udstykning af nye byggegrunde
Find en bedre placering til bygningen og ikke i den gamle bykerne.
I København må man ikke bygge højhuse inden for “de gamle volde” men udenfor.