Af Mette Præstegaard
Enebærvænget 2
Hirtshals
“Generelt er udviklingen brandærgerlig og helt forkert,” lyder det fra sommerhusejer Helga Sivesgaard i NJ onsd. 28.4, og hvor har hun ret.
Ikke underligt at der opstår ballade , idet en del områder langs kysten slet ikke har fornuftige lokalplaner – måske slet ingen, og nogle kommunerne derfor “gradbøjer” alt, som det passer dem. I 2018 vedtog regeringen ellers, at stramme op med krav til kommunerne om at sikre de landskabelige værdier ude i sommerhusområderne. Kommunerne skulle sikre naturoplevelse og adgang til naturen.
Vi taler i vore dage meget om natur og dyreliv; men samtidig er vi nu begyndt at tilplastre kystområderne, især yderklitten, med alt for store tætliggede huse (Afstand til skel mindskes ved større huse). Hidtil har vi i det nordjyske kystland næsten overalt haft flot åbent landskab mellem de spredte mindre huse, der lå og “puttede sig” ind i terrænet.
Tiderne har ændret sig. I dag vil folk bygge på de højeste toppe og kræver meget store huse, og selv nok så gode lokalplaner giver ikke altid sikkerhed for, at store ødelæggelser kan hindres; for dette ville jo kræve, at lokalplanerne altid blev håndhævet. Der gives desværre alt for mange dispensationer, Naturen ødelægges, og det går ud over dyrelivet og plantevæksten. Også freden og roen trues.
En anden ny trussel ude i sommerhusområderne er, at mange ejere af nyopførte huse ikke kan få udendørs lys nok. Mange har fået ” gadebelysning” på grunden og oplyste facader. Vi har fået “lysforurenings plage”. Folk der ikke ønsker natur, men by burde hindres i at lave parcelhuskvarter ude i klitte.; for det stærke LED LYS hører ikke hjemme udendørs ude i sommerhusområderne og burde forbydes af hensyn til både mennesker og dyr. Dyrene mistrives ( har behov for mørke) og folk i sommerhusene kan ikke mere opleve den mørke årstids fortryllende stjernehimmel.
Presses der nye store huse ind i de gl. områder med mindre huse, forsvinder det unikke – den storslåede naturoplevelse, som husejerne får lov til at betale godt for via høj ejendomsskat og for nogles vedkommende sågar også herlighedsværdiskat. . Derfor er det urimeligt, at kommunerne pludselig kan “sjæle” herlighedsværdien fra folk. Man bør kunne have tillid til lokalplaner.
Hotelsommerhuse hører ikke hjemme i yderklitten. Her bør gl. sommerhuse kun kunne erstattes med nye huse på under 125m2. De kæmpestore poolhuse med plads til op mod 24 personer hører hjemme i særlige områder – ikke yderklitten( gæsterne har da også badevand på stedet).og grundene må være meget store, så naturen ikke tromles ned, og naboer generes af larm og trafik. ( 6 -7 biler skaber mere uro end en enkelt bil).
I Hjørring Kommune har de fleste områder allerede fået gode lokalplaner ( gl. Hirtshals kommunes tid), og det ser ud til,,at man i Hjørring kommune nu er ved at finde en god løsning på fornuftig placering af fremtidens megastore huse, så den slags huse ikke mere kommer til at ødelægge de gamle sommerhusområder, hvilket jeg finder glædeligt. Håber flere kommuner følger efter; for kæmpehuse som det i Nr. Rubjerg, huset i Kettrup Bjerge og det på klittoppen v. Kragestrand Hirtshals er jo en ulykke for yderklitten.
Der kan ikke værnes nok om vort unikke flotte åbne kystlandskab. Alle har et stort ansvar, ikke mindst kommunerne.