Af Michael Engbjerg
Byrådsmedlem
Venstre
Arbejdsmarkeds-, Erhvervs- og Uddannelsesudvalget er jo ikke det mest omtalte udvalg i pressen og ej heller det udvalg som bliver talt mest om i Byrådet, MEN det er faktisk i dette udvalg at man kan fornemme hvordan vores erhvervsliv og borger i kommunen trives.
Jeg vil hermed prøve at give et lille overblik i hvordan det står til i Hjørring kommune, og da vi netop har afsluttet første kvartal i 2022, er der faktisk meget godt viden at dele med jer som kunne være interesseret i at vide hvordan står det til her og nu.
Overordnet status for 1. kvartal 2022:
1. kvartal 2022 er der cirka 1 pct. færre helårspersoner på forsørgelsesydelser i forhold til 2021. Nedgangen er primært båret af færre jobparate borgere, herunder i særdeleshed forsikrede ledige, hvor der er 40 pct. færre på ydelse. Omvendt har der været en stigning i antallet af borgere på førtidspension og i fleksjob samt i særdeleshed borgere på sygedagpenge.
Udvikling i ledigheden: Udviklingen i ledigheden har gennem en længere periode været særdeles positiv på bagkanten af covid-19 pandemien. Nedgangen siden vinteren 2021 har således været meget markant og ledigheden i marts 2022 er således 40 pct. lavere i forhold til marts 2021. Den korrigerede ledighedsprocent er i marts på 2,7 og dermed på niveau med gennemsnittet for Region Nordjylland. Udviklingen i langtidsledigheden har også være særdeles positiv, idet denne har været kontinuerligt faldende gennem det meste af 2021 efter en stigning i 2020 afledt at covid-19.
Udvikling i beskæftigelsen: Udviklingen i antal beskæftigede med bopæl i Hjørring kommune er her i starten af 2022 noget over for ikke bare 2021, men også 2020 og hvis vi fordeler det på aldersintervaller, er stigningen relativt størst for de over 65-årige. Vi oplever faktisk at der er mangel på arbejdskraft på flere områder nu, og vores sundhedsvæsen er meget udfordret i at kunne finde uddannet arbejdskraft på flere områder.
Uddannelseshjælp: Uddannelseshjælp er ydelsen til unge under 30 år uden en kompetencegivende uddannelse. Uddannelsesparate på ydelse er unge, der indenfor et år antages at kunne påbegynde og blive fastholdt i uddannelse, mens aktivitetsparate omvendt har barrierer, der hindrer opstart på uddannelse indenfor et år. Generelt har det samlede antal unge på uddannelseshjælp vist en vigende tendens gennem 2021, og denne er fortsat i den første del af 2022. Udsvingene hen over perioden er størst for de uddannelsesparate, hvor der normalt omkring sommerferien og sidst på året indtræder en nedgang i forbindelse med opstart af uddannelser. I marts 2022 er antallet noget under den samme måned i 2021, idet der er 12 pct. færre unge i denne målgruppe. For de aktivitetsparate er der omvendt færre udsving og niveauet har indtil videre i 2022 ligget over niveauet for både 2020 og 2021. I sammenligning ligger udviklingen i Hjørring omkring niveauet for både hele landet og region Nordjylland både samlet set og for de uddannelsesparate, mens der omvendt for de aktivitetsparate er tale om stigning fra januar-marts 2021 til januar-marts 2022.
Kontanthjælp: Personer på kontanthjælp omfatter borgere over 30 år og under 30-årige med en kompetencegivende uddannelse. I opgørelsen er personer på kontanthjælp opdelt i jobparate og aktivitetsparate. Jobparate er borgere, der antages indenfor 3 måneder at kunne påtage sig ordinært arbejde, er omfattet af rådighedsforpligtigelserne og gruppen indgår derfor også i de officielle ledighedsopgørelser. Aktivitetsparate er omvendt borgere med barrierer, der for nuværende hindrer fast tilknytning til arbejdsmarkedet. Det samlede antal helårspersoner på kontanthjælp har gennem hele 2021 og i den første del af 2022 ligget markant under 2020 og særligt for de jobparate er der en markant forskel. Således er antallet faldet med 49 pct. fra marts 2021 til marts 2022, hvilket er markant højere end for både hele landet og region Nordjylland. For de aktivitetsparate er udviklingen omvendt mere afdæmpet gennem det meste af perioden og set hen over hele året er der for denne gruppe cirka 5 pct. færre borgere.
Selvforsørgelses- og Hjemrejseydelse (SH-ydelse): Denne ydelse omfatter borgere under integrationsprogrammet samt borgere på overgangsydelse, der ydes til borgere, der ikke opfylder opholdskravet for kontanthjælp. For denne ydelsesgruppe opdeler man i gruppe, jobparate og aktivitetsparate. Generelt har antallet af borgere på ydelse været kontinuerligt faldende siden medio 2021, men udviser nu en lille stigning i årets første kvartal. Sammenlignet med den tilsvarende periode i 2021 er der dog fortsat tale om en markant nedgang i antal borgere på ydelsen.
Sygedagpenge og Jobafklaring: Dette område omfatter sygemeldte borgere, enten på sygedagpenge eller på jobafklaring. Borgere på jobafklaring er sygemeldte, der har fået forlænget sin sygedagpengesag efter en af de syv forskellige forlængelsesårsager i sygedagpengeloven, og som der har ret til at få tilbudt et jobafklaringsforløb. Udviklingen på området er i høj grad præget af de midlertidige forlængelser til retten til sygedagpenge samt en udvidet adgang til sygedagpengerefusion, der var en konsekvens af covid-19. Konsekvensen heraf har været en opdrift i antallet af sygedagpengeforløb og niveauet har gennem hele 2021 ligget noget over niveauet for 2020 og ved indgangen til 2022 ses et meget højt antal sager. Dette har sammenhæng med markant flere kortvarige sygeforløb i starten af året som følge af covid-19. Omvendt har antallet af borgere på jobafklaring været faldende gennem det meste af perioden dog med en stigning omkring sommeren 2021 da de sidste forlængelser af retten til sygedagpenge udløb. Området er generelt præget af mange efterregistreringer af sager og derfor skal tallene for dette kvartal
tages med nogen forbehold. Generelt er andelen af sygemeldte i Hjørring højere i sammenligning med hele landet og region Nordjylland, og fra januar-februar 2021 til januar-februar 2022 er andelen steget med 1,3 pct., hvilket er lige over stigningen på landsplan og i regionen.
Ressourceforløb: For dette ydelsesområde har udviklingen gennem 2021 vist et sagsniveau lige under niveauet for 2020 og nedgangen er fortsat i den første del af 2022. I forhold til 2021 er der i marts 2022 cirka 6 pct. Færre borgere i ressourceforløb.
Revalidering: Dette område har gennem flere år vist et faldende niveau og antallet af borgere i revalidering har således også været lavere gennem hele 2021 i forhold til året før, og niveauet i den første del af 2022 er en smule under niveauet ved starten af 2021. Nedgangen i anvendelsen af revalidering er dog en bred tendens i hele landet, hvilket den relative udvikling mellem januar-marts 2021 og januar-marts 2022 også viser.
Fleksjob og ledighedsydelse: Antallet af borgere ansat i fleksjob, er efter en mere afdæmpet udvikling i 2020, steget med en pæn stigningstakt i 2021 og denne er fortsat i den første del af 2022. Som en konsekvens heraf er antallet af borgere på ledighedsydelse, som er ydelsen til ledige fleksjobberettigede, faldet gennem stort set hele 2021 og er i marts 2022 cirka 32 pct. lavere i forhold til marts 2021. Andelen af borgere på fleksjob og ledighedsydelse er noget højere i Hjørring i sammenligning med hele landet og Region Nordjylland.
Førtidspension: Udviklingen for antal borgere på førtids- og seniorpension, viser den omtrent samme stigningstakt i den første del af 2022 sammenlignet med 2021.
Status for integrationsindsatsen: Status for integrationsindsatsen hviler på opgørelsen af beskæftigelsesministerens mål på området. Målet opgøres ved at følge udviklingen i beskæftigelsesandelen for flygtninge og familiesammenførte, der har fået meddelt ophold fra 2004 og frem. Opgørelsen viser, at antallet og andel i beskæftigelse har været stigende gennem perioden, således at andelen i beskæftigelse i februar måned er cirka 9 pct. point højere end i februar 2021.
Stigningen i høj grad drevet frem af en markant højere andel af kvinder i beskæftigelse (fra 26,3 til 41,6 pct.). Sammenlignet med hele landet og regionen er Hjørrings andel i beskæftigelse betydeligt højere.
Noget siger mig at Arbejdsmarkeds-, Erhvervs- og Uddannelsesudvalget i Hjørring kommune inden længe bliver det mest omtalte udvalg i pressen og i Byrådet.