Det er folketingsmedlem for Alternativet Torsten Gejl, der har kaldt miljøminister Magnus Heunicke (S) i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget, vedrørende spøgelsesnet.
Samrådet er åbent og finder sted onsdag den 6. november 2024, mellem klokken 13.00 til 14.00 i værelse S-092 på Christiansborg.
Udvalget har bedt miljøministeren redegøre for, hvad ministerens holdning er til, at der er så stor en uoverensstemmelse imellem bl.a. indberetninger fra erhvervsfiskere og fund af tabte fiskeredskaber, som er efterladt på bunden af de danske farvande.
Herudover har udvalget bedt ministeren svare på, om ministeren vil tage initiativ til at lave et pantsystem, en mærkningsordning og/eller en sanktionsordning med henblik på at forebygge, at fiskenet bliver efterladt på bunden af vores farvande.
Endelig har udvalget bedt ministeren om at svare på, hvordan ministeren mener, at vi skal få lokaliseret og opsamlet de spøgelses-net, der ligger i danske farvande, som dræber både fisk og havpattedyr og med tiden bliver nedbrudt til mikroplast.
Der henvises bl.a. til artiklerne »Folk grinede og troede ikke på dem. Efter 1300 fund er der ingen, der griner mere«, Nordjyske.dk den 10. august 2024, og »Limfjorden er Hjemsøgt af Spøgelsesnet«, Limfjordsrådet i 2024 samt til svar på MOF alm. del – spørgsmål 1068.
I Limfjorden har NGO’en North Nature hentet 1.300 spøgelses-net op på land, der var efterladt på bunden af fjorden. De estimerer, at der er stadig er mindst 5.000 efterladte net tilbage i Limfjorden.
Limfjordsrådet har modtaget indberetninger fra dykkerforeninger og andre frivillige om mere end 400 net på bunden af de danske farvande uden for Limfjorden. Dertil har DTU Aqua estimeret, at der ligger omkring 49.000 spøgelses-net i alle danske farvande.
På trods af det har danske erhvervsfiskere kun indberettet om 18 tabte fiskeredskaber i perioden 2020 til 2024, selvom det i hele perioden har været lovpligtigt for erhvervsfiskere at indberette om tabte redskaber jf. ministerens svar i MOF alm. del.
Underrapportering af tabte garn fra fritidsfiskere
I praksis kan der være stor forskel på, hvor mange tabte garn og redskaber, der faktisk bliver indberettet, og hvem der står for tabene.
Fritidsfiskere opererer ofte under færre reguleringskrav sammenlignet med erhvervsfiskere, og de har typisk ikke samme adgang til faciliteter for at udskifte eller reparere deres udstyr. Mange fritidsfiskere kender måske heller ikke til indberetningspligten, eller ser det ikke som nødvendigt, da det er udbredt at tro, at deres tabte udstyr ikke har betydning i det større billede. Det kan også være, at de ikke føler sig ansvarlige for miljøet på samme måde som erhvervsfiskerne, der har en mere professionel tilknytning til havet og følger strengere regler.
Derudover er erhvervsfiskere omfattet af kontrol og opfølgning, herunder incitamenter som muligheden for at få renoveret og udskiftet redskaber ved aflevering af de gamle. Dette kunne muligvis også være en gavnlig løsning for fritidsfiskere, der kunne reducere antallet af tabte redskaber ved bedre muligheder for reparation og bytteordninger. Men hvis fritidsfiskernes tabte redskaber ikke bliver indberettet og dermed ikke registreret, står vi med et underrapporteringsproblem, som forhindrer, at der kan skabes en løsning, der faktisk dækker alle, der benytter havet til fiskeri.
Det kan derfor være gavnligt at skabe en større bevidsthed om både indberetningspligt og ansvar hos fritidsfiskere. Enkle tiltag som kampagner, klare procedurer for indberetning og måske en let tilgængelig platform for aflevering og renovering af redskaber kunne mindske tabene markant og sikre en mere komplet indsamling af data for både fritids- og erhvervsfiskeri.
I Danmark har vi indberetningspligt
Det er der for både erhvervsfiskere, men også fritidsfiskere, hvis de mister eller efterlader fiskeredskaber som garn eller net i havet. Reglerne er lavet for at mindske såkaldt »spøgelsesfiskeri«, hvor efterladte redskaber fortsætter med at fange fisk og skader dyrelivet og miljøet.
Indberetningspligten betyder, at fritidsfiskere skal rapportere tabte redskaber til Fiskeristyrelsen så hurtigt som muligt. Dette gælder både for erhvervsfiskere og fritidsfiskere, og rapporteringen kan ske digitalt via Fiskeristyrelsens hjemmeside eller gennem deres app. Denne indberetning hjælper myndighederne med at finde og fjerne efterladte redskaber og på den måde beskytte miljøet.
Overtrædelse af denne pligt kan medføre sanktioner, da det er en del af reglerne for ansvarligt fiskeri i Danmark.
Se her hvordan du indberetter dine tabte garn / fiskenet.
Kilde: FiskerForum.