Dansk natur er trængt og har brug for mere plads, og i øjeblikket dyster landets 98 kommuner i Miljøministeriets kommunekonkurrence, hvor det handler om at gøre noget godt for biodiversiteten.
Ude i kommunerne skyder det op med projekter til fordel for den danske natur, fra naturaftner, naturpriser og kurser i at slå med le til tilskudspuljer og samarbejder med forsyningsselskaber, institutioner og virksomheder. Og der eksperimenteres, undervises og uddannes i vild natur.
Natur på retur
Kommunernes indsatser spiller en stor rolle i arbejdet for at få naturen på dagsordenen, men statens og kommunernes indsatser kan ikke stå alene, hvis udviklingen i naturen skal vendes.
– Der er brug for opmærksomhed på vores natur, hvis vi skal sikre en sprudlende og spændende natur til vores børn og børnebørn. Derfor lægger jeg vejen forbi nogle af de steder, der er med til at forme danskernes fremtidige naturkultur. Naturkultur er noget, der grundlægges i barndommen. I dag er børn halvt så meget ude i naturen, som deres bedsteforældre, og det vil jeg gerne være med til at lave om på, men jeg kan ikke gøre det alene. Her har vi brug for alle gode kræfter, hvis vi skal lykkes, siger miljøminister Lea Wermelin, der fra den 8 – 10. marts stævner ud på en NaTur-rejse i det danske land.
Next stop: NaTur de VILDE Danmark
Miljøministerens NaTur-rejse gør holdt på blandt andet højskolen, landbrugsskolen, børnehaven, grundskolen, gymnasiet, jordbrugsuddannelsen og selvfølgelig nogle af landets 98 dystende kommuner. Alle er vigtige aktører i dannelsen af danskernes fremtidige naturkultur.
Miljøministeren gør holdt følgende steder fra den 8. – 10. marts 2022:
8. marts 2022
- Kommunebesøg Odense Kommune
- Kommunebesøg Middelfart Kommune
9. marts 2022
- Natur på skoleskemaet på Tinderhøj Skole i Rødovre
- NaTurTalk på Krogerup Højskole. Biodiversitet og grøn dannelse er på dagsordenen, når miljøminister Lea Wermelin gæster højskolens elever efterfulgt af park- og markvandringer.
- NaturKulturen på danske gymnasier. ”Gymnasier åbner unges øjne for verdenen.” Sådan lyder introen på Danske Gymnasiers hjemmeside. Miljøminister Lea Wermelin gæster Københavns Åbne Gymnasium i Valby, hvor hun skal høre mere om, hvordan de præsenteres for naturkrisen i Danmark og på verdensplan?
10. marts 2022
- Dyrk naturen Under mottoet: ”Er det dig der kan få Danmark til at spire” uddanner danske landbrugsskoler fremtidens landbrugere. Miljøminister Lea Wermelin gæster Bygholm landbrugsskole der uddanner fremtidens landbrugere.
- Fremtidens VILDE naturforvaltere: Hvordan fremtidens gartnere og anlægsgartnere bidrager til mere VILD natur.Miljøminister Lea Wermelin besøger gartneriskolen i Beder (JU Århus).
- Kommunebesøg Norddjurs Kommune
- Kommunebesøg Syddjurs Kommune
Læs mere om Miljøministeriets kampagne: Sammen om et VILDERE Danmark på www.dkvild.dk
FAKTA om kampagnen: Sammen om et VILDERE Danmark
- Biodiversiteten er i tilbagegang i hele verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før: Én million dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund har miljøminister Lea Wermelin startet en kampagne, der blandt andet rummer en kommunekonkurrence om at blive ’Danmarks VILDESTE kommune’.
- Kampagnen ”Sammen om et VILDERE Danmark”, har som målsætning at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.
- Miljøminister Lea Wermelin kickstartede kommunekonkurrencen i februar 2021. Dengang meldte 92 kommuner sig ind i dysten, der handler om at give naturen bedre vilkår i kommunerne. Ude hos danskerne er det siden kampagnens start spiret frem med vilde borgergrupper på de sociale medier, hvor der bliver delt tips og tricks til mere vild natur, der hvor borgerne bor. Også uden for Danmarks grænser har kampagnen sat aftryk, da WHO spottede konkurrencen og inviterede miljøminister Lea Wermelin til at fortælle om det unikke naturprojekt på et højniveaumøde for organisationens 56 lande. Nu er alle 98 kommuner med og Danmarks VILDESTE kommune kåres til efteråret 2022.