Den danske forvaltningsplan for ål, som er en del af en større EU-plan, har til mål at øge antallet af blank-ål i naturen. Udover at indføre begrænsninger i fiskeriet, arbejder man også på at genoprette bestanden ved at udsætte åle-yngel.
Blank-ål er ål, der efter 5-15 år er klar til at begynde deres lange rejse på 6.000 km til Sargassohavet for at gyde. De små ål, der bliver udsat, er cirka 10-15 cm lange, og de bliver spredt ud på forskellige steder i Danmark. Udsætningen planlægges af DTU Aqua og udføres med hjælp fra fritidsfiskere, sportsfiskere, bred-ejere og å-mænd. Denne indsats finansieres af den Europæiske Hav- og Fiskerifond og midler fra fisketegn.
Hvor Bliver Ålene Udsat i 2024
De fleste ål udsættes i ferskvand
Den danske forvaltningsplan fokuserer især på at øge produktionen af blank-ål i ferskvand, så mængden når 40 procent af det oprindelige niveau. Derfor bliver 90 procent af ålene udsat i vandløb og søer, mens 10 procent bliver udsat i saltvand.
De ål, der udsættes, kommer fra glas-ålsfiskeri i Sydeuropa. Ved at flytte dem til områder med mindre dødelighed, håber man, at flere af dem vil vokse op og vende tilbage til havet for at gyde. Forskning viser, at ål fra disse udsætninger vokser godt og bliver til blank-ål, der søger mod havet.
Beskyttelse og forvaltning af ålebestanden
Nedgangen i mængden af glasål har fået EU til at vedtage en europæisk genopretningsplan for ål. Planen sigter mod at beskytte og styrke åle-bestanden ved at sikre bedre levesteder og reducere dødeligheden blandt ål.
Du kan læse mere om ålen her (Fiskepleje.dk)
Udsætningen af ål finansieres af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Fiskeristyrelsen samt Fiskeplejemidler.
Kilde: FiskerForum.