Hospitalerne i Region Nordjylland opretter i alt fire nye subakutte daghospitaler fordelt i regionen, og der bliver tilført flere penge til hospitalernes akutmodtagelser. Samtidig udruller regionen også nyt diagnostisk udstyr til akutsygeplejersker.
Det sker, efter at Regionsrådet har besluttet at tilføre i alt 7 millioner kroner årligt til akutte sundhedstilbud i Region Nordjylland som en del af regionens budget for 2025.
Sundhedsudvalget har netop godkendt, hvordan millionerne helt konkret skal komme de nordjyske patienter til gode.
Lina Hundebøll Jespersen (V), formand for Sundhedsudvalget, fortæller, at initiativerne vil bidrage til bedre og mere sammenhængende patientforløb og samtidig aflaste akutmodtagelserne.
– Det subakutte daghospital vil mindske antallet af akutte indlæggelser og sikre, at patienterne hurtigt får den nødvendige hjælp. Det skaber mere sammenhæng i patientforløbene og frigør ressourcer i akutmodtagelserne, som vi har brug for, siger Lina Hundebøll Jespersen.
De nye subakutte daghospitaler oprettes på Aalborg Universitetshospital i Aalborg, Hobro og Thisted samt på Regionshospital Nordjylland i Hjørring. Daghospitalet tager imod patienter med en uspecifik problematik, som ikke på forhånd kan tildeles én hospitalsafdeling. Det er typisk ældre medicinske patienter med flere sygdomme. På daghospitalet tilbydes patienterne udredning inden for 72 timer. De praktiserende læger i Nordjylland henviser direkte til tilbuddet.
Hospitalerne er så småt gået i gang med tilbuddene, og ind til videre er erfaringerne rigtig gode.
– Det er tydeligt, at de praktiserende læger ser en værdi i det nye tilbud, fordi det er en patientgruppe, der ellers kan være svær at hjælpe og udrede uden hjælp fra specialister på hospitalet. Vi ser frem til at udbrede det i fuld skala fra starten af næste år, siger Lina Hundebøll Jespersen.
Nyt udstyr og flere penge til akutmodtagelserne
Udover de nye subakutte daghospitaler tildeles der også op til 3,5 millioner årligt til driften af akutmodtagelserne, der i de senere år har modtaget stadigt flere patienter. På Aalborg Universiteshospital skal pengene især bidrage til at øge tilstedeværelsen af speciallæger i akutmodtagelsen.
I et samarbejde med de nordjyske kommuner bliver der i øvrigt indkøbt udstyr i akutsygeplejen. Med udstyret kan akutsygeplejersker lave flere diagnostiske undersøgelser direkte i borgerens hjem.
Fordeling af midlerne
• Subakut daghospital: 3 mio. kr. i 2025
• POCT-udstyr i kommunerne: 1,5 mio. kr. i 2025
• Robustgørelse af akutmodtagelserne: 2,5 mio. kr. i 2025