”Hål di mu’j å tij ste∙l!” lød det ofte på Hirtshals Museum, når formanden for Haveholdet, Bo Godsk, med myndig stemme ville skabe ro blandt de øvrige livligt snakkende medlemmer af holdet. Og ro det fik han.
Så kunne der arbejdes videre med dagens gøremål, mens alle naturligvis fik deres ration af kaffe, bjesk og fjætte ka∙g, som formanden selvfølgelig sørgede for at medbringe i rigelige mængder til hvert møde. Om sommeren var det dog den stærke ost til rundstykkerne, der blev medbragt, og formanden var den eneste med stort kørekort til ostehøvlen. Når formiddagens osteseance var bragt til ende, måtte de fjætte fenger have en tur i skylleskålen, der hver morgen var sat klar på hans plads ved bordet.
I dag lyder formandens myndige stemme med en god portion tilsat vendelbolune ikke mere, da Bo Godsk desværre ikke længere er iblandt os.
I 1984 inviterede Hirtshals Museum for første gang indenfor til haveaktiviteter i den lille hyggelige museumshave, hvor Haveholdet bestående af frivillige medarbejdere viste lokale håndværk fra havnen frem for gæsterne. Gennem de første mange år var skolelærer Bo Godsk besøgende i museumshaven, og da han i begyndelsen af 1990’erne var ansat på Dagcenteret Lynggården, foreslog han den daværende leder af Hirtshals Museum, Hugo Nielsen, at åbne en bod i haven, hvorfra der blev solgt fiskeretter til frokost. I 1993 slog Fiskekrogen dørene op, og siden da er tusindvis af fiskefrikadeller, fiskefileter mm. langet over disken. Bo satte således sit præg på haven allerede inden han startede sit aktive arbejde som frivillig i haven, hvor han bl.a. med tiden overtog produktionen af sommerhusflag efter Knud Tophøj.
Gennem mere end ti år fungerede Bo Godsk som formand for Haveholdet, og han ledede med sit rolige gemyt slagets gang på sin egen facon og skabte trygge rammer for Haveholdets aktiviteter, hvilket såvel museets ansatte personale som de frivillige har sat stor pris på.
Noget af det, som Bo nød ved at være en del af Haveholdet, var, når der i begyndelsen af december skulle være ”uddeling”. Det er her, hvor Haveholdet deler ud af årets overskud fra salg af hængekøjer, sommerhusflag mv. Det var en stor fornøjelse for Bo at kunne bidrage økonomisk til lokale ildsjæles arbejde i Hirtshals og omegn, hvad enten det var Museumsskibet Johs. Hejlesen, de unge gutter fra Tornby Bjergelavs frivillige arbejde eller spejderne, der blev betænkt med en håndsrækning til nye bålkapper.
Alle, der kendte Bo Godsk, vidste, at han også selv, om nogen, var en vaskeægte ildsjæl indenfor alt, hvad han rørte ved. Hvad end det var som skolelærer, som passioneret udi musikkens verden, eller som formand for Haveholdet.
I museumshaven havde vi også hver sommer fornøjelsen af at mærke Bos passion for musikken, når han sørgede for, at musikere mødte op og skabte en dejlig stemning. Det kunne være i form af både lokale musikere, der spillede op til dans for gæsterne fra Lynggården til tonerne fra Hirtshalsvalsen, over den lokale lirekassemand, der gav et par numre på kassen for en Carlsberg, eller ”Bjarke Mogensen med venner” der stemningsfyldt på harmonika og mundharpe spillede Piazzolla, så tonerne af jazz og tango strømmede ud af haven til glæde for både gæster, frivillige, ansatte og forbipasserende på gaden. Selvfølgelig kvitteredes med en fiskeplatte og en bjesk som tak til musikerne. Hver morgen i juli måned læste Bo trofast højt af Niels Hausgaards tekster. Med mindre det var mandag selvfølgelig, for så stod den på fællessang på vendelbomål, inden museet åbnede for dagens gæster.
Denne sommer vil vi igen åbne museumshaven, og vi vil gøre vores bedste for fortsat at skabe den hyggelige atmosfære, som har været i haven på Sophus Thomsensgade gennem de sidste 37 somre, mens vi har fårmaj med i tankerne.
Kære Bo
Den 6. april drog du herfra, og ugen efter tog vi afsked med dig i Vidstrup Kirke.
Du har sat et meget tydeligt aftryk i museumshaven i Hirtshals. Haveholdet, Fiskekrogen og Hirtshals Museum ved Vendsyssel Historiske Museum vil sige dig tak for samarbejdet gennem årene. Tak for de mange gode oplevelser, vi har haft sammen, og tak for din måde at være på.
Æret være dit minde.