Af Flemming Hammer
Formand
Bunkergruppen Hirtshals
For 8 år siden, den 3 november 2012, fik jeg et opkald, der kom til at ændre en hel del i mit liv og ændre en hel del i Bunkergruppen Hirtshals.
Vores utrættelige formand, en personlig ven og forgangsmand for hele idéen bag et bunkermuseum i Hirtshals, Tonny Jensen, var død.
Hånden på hjertet, dén dag var der i bogstaveligste forstand mørke skyer over bunkermuséet, og vi havde mistet en KÆMPE ildsjæl, der uden tvivl er den direkte årsag til, at vi i Hirtshals i dag har et af Danmarks største bunkermuséer.
T. B. Jensen, blandt venner blot TB, var en gudsbenådet overkonstabel af den gamle skole, og med mange år i den militære rygsæk var han rygraden i ledelsen og opbygningen af Hirtshals Bunkermuseum.
Vi gutter havde et fælles mål om at udgrave og åbne de 76 tyske betoninstallationer omkring Hirtshals Fyr og på sigt åbne et Bunkermuseum for offentligheden.
Drømmen startede i 1990, da fire soldaterkammerater, Tonny Jensen, Ib Soelberg, Peter Jensen og undertegnede, Flemming Hammer, var på tur med det legendariske hjemmeværnskompagni 1116 fra Hirtshals, til det dengang eneste bunkermuseum i Danmark, det ikoniske kanonbatteri i Hanstholm.
Inden dagen var omme havde vores lille nystiftede bunkergruppe draget konklusionen, at der da bestemt også skulle være et bunkermuseum i Hirtshals.
Det blev startskuddet for udgravningen af 70 bunkere på “10. Hærkystbatteri” oppe ved Hirtshals Fyr og starten på det, der i dag er kendt som Hirtshals Bunkermuseum.
Med en stålsat vilje og en vanvittig drivkraft kæmpede Tonny Jensen for at få hul igennem ved de statslige myndigheder og ved Farvandsvæsenet, der var ejere af matriklen omkring fyret og dermed første skridt i retning af tilladelser til at påbegynde udgravninger.
Timevis af skriverier, mailkorrespondence og ugentlige møder med ejere, kommune, stat og andre resulterede i, at Tony om formiddagen fredag den 1 marts 1991 kunne ringe rundt til os gutter og overbringe den glædelige besked, at Farvandsvæsenet havde givet tilladelse til at påbegynde udgravningen af bunkerne omkring Hirtshals Fyr.
Et udgravningsprojekt, der skulle vare i hele 14 år, og hvor hver weekend og mange aftener blev brugt i området omkring Hirtshals Fyr, hvor en utrættelig og engageret formand dag efter dag dirigerede sine tropper rundt i terrænet, med rendegraver, skovl og trillebør.
Hirtshals Bunkermuseum står i dag færdigt, som vores vision var, som Danmarks største komplette udgravede bunkersbatteri, og hvor Tonnys vision altid har været at skabe et mægtigt åbent frilands-museum, hvor formidlingen af besættelseshistorien og bunkerne altid var det vigtigste.
I 2008 overtog “Hirtshals Fyrfond” ejerskabet af området, og Vendsyssel Historiske Museum overtog drift og formidling af bunkermuséet, hvilket betød, at den arbejdsomme bunkergruppe trak sig lidt i baggrunden.
Den pligttro formand brugte sine sidste år i bunkermuséet og med familien, indtil sygdom tog kræfterne.
Ved den skæbnesvangre dag i november 2012 blev der som ved et vink med en vognstang pustet ny energi i den arbejdsomme bunkergruppe, og to af os gamle ledende medlemmer, Peter Jensen og undertegnede, vi gav hinanden jysk håndslag på, at Bunkergruppen Hirtshals skulle genopstartes på fuld tid, og i Tonny Jensens ånd skulle arbejdet i Hirtshals Bunkermuseum igen for alvor i gang.
En omstrukturering af ledelsen i Bunkergruppen Hirtshals blev udført i 2012, og undertegnede blev formand for den legendariske arbejdsgruppe, mens min gamle ven Peter Jensen naturligt blev næstformand.
I samarbejde med Vendsyssel Historiske Museum og Hirtshals Fyrfond er Bunkergruppen Hirtshals nu den officielle vedligeholdelses- og arbejdsgruppe ved Hirtshals Bunkermuseum, og de sidste 8 år har gruppen kørt i højeste gear. Ligesom to nye medlemmer er blevet en fast del af holdet.
Arven efter Tonny vejer tungt for mig som formand i Bunkergruppen, og selv om gutterne gør det skide godt, og vi laver et flot stykke arbejde, må jeg også bare erkende, at vi ikke når TB til sokkeholderne.
Ære være dit minde Tonny!