I min mailbox var der i dag besked fra en mig helt ukendt Ole Hulgaard Nielsen. Han er født i 1937 og kom som den første i lære som skibstømrer hos Hans Svendsens Skibsbyggeri den 3. november 1952.
Forældrene boede i det Gule Hus i Rajen skråt over for Lilleheden Limtræ, fortæller Ole Hulgaard Nielsen. Han var i sin fritid spejder hos KFUM og var patruljefører for Høgepatruljen, hvor han gik sammen med blandt andre Knud Størup.
Hvis man besøger Spejderhuset på Nejst, kan man derfor blandt andet se det Vikingeskib, som han lavede i 1954 til brug i en stor vikingekonkurrence for hele Vendsyssel Division. Vikingeskibet overlevede heldigvis den påsatte brand for mange år siden i Spejderhuset.
I 1959 blev Ole Hulgaard Nielsen gift med murer Christian Thomsens datter Elin Thomsen i Hirtshals Kirke. Elin Thomsen var også fra årgang 1937, men han mistede min kære hustru i marts 2023.
Dermed er vi imidlertid også fremme ved Ole Hulgaard Nielsens egentlig ærinde og årsagen til, at han sendte mig den nævnte mail, idet hans svigerfar, murermester Christian Thomsen, der boede i Kirkegade 2, lod svigersønnen arve en billedbog fra 1961.
Vel at mærke en for mig og min familie særdeles værdifuld bog om Lilleheden Savværk og virksomhedens direktør N. P. Nielsen. Altså min morfar, som jeg faktisk er navngivet efter.
I sin læretid blev Ole Hulgaard Nielsen, hvis bror Hans i Horne senere også arbejdede på Lilleheden A/S i Rajen, ofte på cykel sendt ud på Savværket på Skovvejen for at hente fyrtræsbrædder og lister. Men først skulle han ind på kontoret og hente en udleverings seddel, og der var min morfar N. P. Nielsen ofte til stede.
Så fik de sig angiveligt en lille snak, inden den unge mand skulle ud på lageret og hente brædderne, som blev bunder fast til hans cykel, men han måtte trække den hele vejen ned til havnen.
Som nævnt vil den gode Ole Hulgaard Nielsen nu skænke mig den lokalhistorisk særdeles spændende bog om Lilleheden Savværk. Større gave er det godt nok længe siden, at jeg har fået fra nogen udenfor familien.
Netavisens læsere slipper derfor næppe heller for flere epistler af historien om Lilleheden Savværk, der senere af min mors brødre Kaj og Georg blev splittet op i Hirtshals Savværk og det nuværende Lilleheden A/S.
Under alle omstændigheder ser jeg rigtig meget frem til at modtage bogen om min morfar, som desværre døde alt for tidligt. Derfor har jeg også kun få rigtige minder om ham.
Drivhuset som er nævnt, i laminerede buer, forefandtes det på Fyrbakken 16?? bygget vinkelret på garagen. Din morfar fremdrev de mest velsmagende vindruer i det hus, samt tomater og agurker.
Det tør jeg ikke bekræfte, før jeg har undersøgt det nærmere, men min mormor og morfar havde et drivhus og en udestue til huset i Søndergade. Der flyttede de ned efter årene på Fyrbakken.