Da dagens pressemøde fra Finansministeriet rullede henover skærmen klokken 12 i dag, var det med beskeden om, at minimumsnormeringer bliver fremrykket fra 2025 til 2024.
En besked, der bragte tårer frem for Anette Bæk. Hun er initiativtager til “Hvor er der en voksen?” i Hjørring, som har arrangeret protester for minimumsnormeringer.
– Det er noget, vi har kæmpet for i flere år, og derfor var det simpelthen så stor en glæde, da jeg læste nyheden her til morgen, siger hun til TV2 Nord.
Hun bor i Hjørring med sin mand, Troels Bæk, og deres to børn, Carl på fem og Pelle på to. Børnene går til daglig i henholdsvis børnehave og dagpleje.
Og det er Hjørring Kommune, der driver dagstilbuddene, og ved kommunen er man glad for dagens udmelding på pressemødet.
– Det kommer til at betyde forbedringer, det er der ingen tivivl om, siger Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune.
Træerne vokser ikke ind i himlen
Men han er dog varsom med at melde guld og grønne skove.
– Nu skal vi lige have lov til at nærlæse aftalen, for der skal følge penge med, siger han og fortsætter:
– Men det har jeg også en klar forventning om, at der gør, for ellers hænger det slet ikke sammen, siger han til TV2 Nord.
Den erfarne sociademokratiske lokalpolitiker hæfter sig særligt ved, at minimumsnormeringerne bliver udregnet på kommunalt niveau, og ikke på institutionsniveau. Noget, der har har været meget snak om, da kritikere af dagens aftale mener, at hvis det ikke bliver udregnet på institutionsniveau, er det ikke alle, der vil mærke en forbedring. Men Arne Boelt glæder sig over, at det er på kommuneniveau, minimumsnormeringerne gælder.
– Hvis de var på institutionsniveau, skulle man hele tiden have en overnormering, for at sikre sig mod for eksempel sygdom, for ikke at komme under minimumsnormeringen på de dage, hvor der er en eller to, der melder sig syge, siger han og fortsætter:
– Og det ville i sidste ende blive så dyrt, at vi ville være nødt til at lukke institutioner, for at lægge dem sammen med andre. Så det er godt, at der er en fleksibilitet i måden, man har udregnet det på.
– Jeg er ikke negativ overfor det her, men vi skal stadig passe på vores penge, og det gør vi ved at bygge større institutioner i de store byer, for ellers er der ikke penge til de små institutioner på landet, siger han.
Udfordringer med kommunens ældre borgere
På pressemødet kom der også andre tiltag fra aftalen frem. Blandt andet bliver der øremærket 425 millioner til at ansætte 1.000 flere sosuassistenter på landsplan. Og denne udmelding bliver også mødt med afdæmpet glæde fra Hjørrings borgmester.
– Vi tager al den hjælp, vi kan få. Særligt når det kommer til ældre, for det er virkelig et område, hvor der trænger til flere ressourcer. Men hvis de tror, at vores udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft til vores plejehjem og udfordringer med at holde de mindre plejehjem kørende, de nu er løst, så tager de fejl, siger Arne Boelt.
Flere ældre i fremtiden
Særligt udfordringen med at finde kvalificeret arbejdskraft til at passe kommunens ældre, bliver svær at løse, mener borgmesteren.
– Man taler om sosuassistenter som om de har et nedværdigende job, men det er et af de allervigtigste i vores samfund. Plejehjemmene har blandt andet halvdelen af de ældres rehabilitering. Så de løfter en kæmpe opgave, det er der ingen tvivl om, siger Arne Boelt til TV2 Nord.
Han ser ud i en fremtid i Hjørring Kommune, hvor demografien ændrer sig, og andelen af ældre vokser år for år.
– Der bliver nødt til at følge flere penge med, ellers kan det blive svært at få til at hænge sammen i en kommune som vores, hvor vi har mange i den ældre generation, siger Arne Boelt.
Kampen har tændt en ild
For Anette Bæk er dagen i dag en glædens dag. Men hendes arbejde med at kæmpe for minimumsnormeringer er ikke slut endnu.
– Nu skal vi lige se, hvad forhandlingerne byder på, for der kan jo ske meget endnu, men vi er kommet langt med udmeldingen i dag, siger hun til TV2 Nord.
Hun har nu besluttet sig for at gå ind i lokalpolitik, for at være med til at sikre børns og ældres forhold i Hjørring Kommune.
– Arbejdet med minimumsnormeringer har tændt en ild i mig, og jeg vil nu forsøge at komme i byrådet, for på den måde at påvirke de betingelser, de yngste og de ældste lever med, siger hun til TV2 Nord.