Museets store samling af oldsager er ikke bare fine ting fra tiden før skriftsproget. Men genstandene er først rigtig meningsfulde når de kan placeres på et kort og helst sættes i en sammenhæng med andre genstande og de anlæg de blev placeret i.
Det kedelige potteskår er vigtigt, når det kan fortælle at i huset blev der kogt suppe med fisk i og spist ost, så komme vi tæt på fortidens mennesker. Museets mange moseskeletter er ikke alle kommet frem til museet med meget andet end en stedbeskrivelse, men selv den er værdifuld.
Gingsholmbarnet, der ses på fotoet ovenfor, er et barnekranium fundet ved gården Gingsholm. Ud fra beskrivelser har museet fundet frem til stedet, der i dag ligger som en fin lille dam, der ses nedenfor. Museet var ude på stedet og tage stemningsbilleder. Barnet hører til en offertradition der i stor stil blev praktiseret i Vendssysels jernalder.
Barnekraniet og de mange andre ofre kan ses på udstillingen Dødens Teater, der åbner til påske 2021 på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.