Sjældent har der været større spænding omkring vejret op til juleaften. Som altid drejer det sig om den forkætrede hvide jul.
Vil der være sne, og hvor meget vil der være af den?
– Det er ekstremt spændende i år, og jeg er sikker på, at det nok skal blive hvid jul nogle steder. Men når vi taler om hvid jul, taler vi normalt om landsdækkende hvid jul, og så skal 90 procent af landet altså være dækket af en halv centimeter sne klokken 16, og det er mindre sandsynligt, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.
Ingen landsdækkende hvid jul
Den landsdækkende hvide jul er dog ikke dømt helt ude. TV 2 Vejret har sat hvidjulsbarometret til 33 procent, men det betyder selvsagt også, at der er 67 procents sandsynlighed for, at det ikke sker.
Som et særligt twist i år falder sneen først på selve dagen. Dermed vil det være noget nær historisk, hvis vi ender med landsdækkende hvid jul.
Ved tidligere hvide jule som for eksempel de to foregående i 2009 og 2010 lå der sne op til den 24. december.
Antiklimaks for 18 år siden
I 2003 var der en tilsvarende spænding op til jul med stor usikkerhed lige til det sidste. Dengang endte den 24. december dog som en våd fornøjelse.
Sådan kommer det ifølge Jens Ringgård Christiansen ikke til at gå denne gang.
Usikkerheden ligger i, hvor meget af landet der får sne.
– Selve juleaften får vi snebyger og frostvejr, og så vil mange kunne kigge ud ad vinduet og se store snefnug, der daler ned, siger han.
Lavtrykkets bane er afgørende
Sneen kommer med et lavtryk, der danner en bane hen over landet, og det er kendetegnende ved sådanne lavtryk, at der kan være markant forskel på den ene og den anden side.
I dette tilfælde kan der måske være op til 6-7 grader i regnen på sydsiden, mens der falder sne på nordsiden.
Som det ser ud lige nu, ligger lavtrykkets bane fra Esbjerg og syd for Bornholm, og dermed ser det også ud til, at en stor del af landet får sne.
– Natten til juleaften og først på dagen den 24. vil mange opleve sne, men også let tøvejr. Senere på dagen kan det så drysse med frostsne, som er langt mere idyllisk, siger Jens Ringgård Christiansen.
Størst sandsynlighed i Nordjylland
Hvis lavtrykket bare rykker sig en smule mod nord, kan en langt større del af landet ende med at få regn i stedet for sne, og omvendt hvis det bevæger sig mod syd.
– Den bane, det har lige nu, er rigtig god, men det måtte godt lige rykke 40-50 kilometer længere mod syd, siger Jens Ringgård Christiansen.
Der er størst sandsynlighed for hvid jul i Nordjylland, Østjylland og Nordsjælland, men langt flere end borgerne i disse landsdele vil formentlig få det.
Efter juleaften bliver det rasende koldt. Mange vil måske køre hjem i 10 graders frost. Lokalt kan vi se helt ned til minus 15 grader natten til juledag.
I de følgende dage får vi frost hele tiden. Det vil sige, at de steder, hvor der falder sne juleaftensdag, vil der også ligge sne i juledagene.
Kilde: TV2 Nord i samarebjde med TV2 Vejret.