Restaurant Nam fra Aalborg vandt for fjerde gang kokkekonkurrencen Local Cooking i Hirtshals, hvor fokus igen var på lokalt fanget fisk af højeste kvalitet fra Skagerrak. I år blev konkurrencen afviklet med fokus på rødspætter.
Nam med køkkenchef Kid Khamhomkul og assistent Emil Vestergaard Teijls havde stegt rødspætten til perfektion, tvistet den i deres sædvanlige asiatiske retning og anrettet med blandt andet lokalt avlede krydderurter, som efter pensling med fishsauce og citrus også havde været en tur på grillen.
Nam vandt med 391 point foran Villa Vest med 311 point og den delte tredjeplads mellem Alimentum og Essensgården.
![Nam vandt igen Local Cooking 2 Local Cooking 1 800x600 e1722517874943](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2024/08/Local_Cooking_1_800x600-e1722517874943.jpg)
Det var 9. gang, konkurrencen blev afviklet under Hirtshals Fiskefestival som et samarbejde mellem Hirtshals Havn, Fiskeriforeningen, Fiskeauktionen og Fiskesorteringen. I år blev konkurrencen afviklet i et nyt, stort telt finansieret af en generøs donation fra Spar Nord Fonden.
Local Cooking er dermed en ambitiøs konkurrence mellem nogle af landets bedste restauranter og i år 9 af dem, med et dommerpanel bestående af nogle af Danmarks højst respekterede fagfolk, nemlig Kenneth Toft-Hansen, Svinkløv Badehotel, Rainer Gassner, Ti Trin Ned, ægteparret Lisbeth og Bo Jacobsen, tidligere Restaurationen og Mikael Kopp-Christensen, tidligere Rosdals og Fauna.
![Nam vandt igen Local Cooking 3](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2024/08/Nam_797x600.jpg)
Restauranterne mødtes torsdag til en skarp, men venskabelig dyst i det store telt på Sydvestkajen i Hirtshals og skulle konkurrere om, hvem der kunne tilberede den mest velsmagende ret med rødspætte. Fisken, som kokkene skulle konkurrere i, vælges hvert år af Hirtshals Fiskeriforening og Hirtshals Fiskeauktion.
Tidligere har deltagerne konkurreret i kuller, ising, havtaske, torsk og kulmule, men i år havde man altså valgt en af Skagerraks helt klassiske og oftest anvendte spisefisk, den som nævnt var rødspætten. Det er en svær fisk at grille, men dommer Bo Jacobsen udtalte: ”Vi fik 9 ufatteligt præcist tilberedte fisk – alle var glasklare og saftige, hvilket kræver sin kok at ramme det punkt, men det kunne de alle”.
![Nam vandt igen Local Cooking 4](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2024/08/Nam_800x533.jpg)
Restaurant Nam vandt blandt andet, fordi deres ret hang fuldstændig sammen, alt var i harmoni, der var sprøde og knasende elementer, friskhed og syre og først og fremmest tydelig smag af den sart søde rødspætte, som Bo Jacobsen formulerede det.
Fisken udleveredes hel til de konkurrerende kokke om formiddagen og herefter skulle de filetere, helstege, dampe eller grille rødspætten – det var helt op til kokkene – men de har udelukkende adgang til en gasgrill og en induktionskogeplade, så konkurrencen stiller krav til nytænkning og praktiske løsninger. Retterne skulle desuden indeholde mere end 75 procent lokale råvarer, så konkurrencen bakker i høj grad op om det lokale spisekammer i Nordjylland.
De deltagende restauranter var:
- Nam i Aalborg
- Brasseri Vendia i Hjørring
- Emil i Aalborg
- Ruths Hotel i Skagen
- Essensgaarden i Frederikshavn
- Abstrakt i Hirtshals
- Alimentum i Aalborg
- TRI i Agger
- Villa Vest i Lønstrup
Hirtshals Fiskefestival var særligt stolte af at have TRI og Villa Vest, som tidligere blev de første nordjyske restauranter, der blev tildelt Michelinstjerne, med i konkurrencen.
Konkurrencen blev igangsat kl. 10, hvor der var aktivitet i de små køkkener i teltet, mens første servering for dommerpanelet skete kl. 12. Herefter serveredes for dommerpanelet hvert 10. minut.
Local Cooking afvikles af Hirtshals Fiskefestival med støtte fra Spar Nord Fonden.
Link til relateret artikel
Friske rødspætter og højt humør ved åbningen af Hirtshals Fiskefestival