Naturbasens første hjemmeside hed “Birdwatch.dk”. Den blev lanceret i november 2001 og var Danmarks første landsdækkende online database til indberetning af fugleobservationer.
Der kom hurtigt mange brugere af hjemmesiden, hvoraf mange havde ønsker til, hvordan siden kunne udvikle sig. Allerede i 2002 blev databasen derfor udvidet til at indeholde artslister af hele Danmarks flora og fauna og hjemmesiden fik undertitlen “Danmarks fugle- og naturweb”.
I 2003 var det næste naturlige skridt at ændre sidens navn til “Danmarks Fugle og Natur” og domænet skiftede til fugleognatur.dk. I mellemtiden var der både kommet et galleri og et forum til, så man både kunne dokumentere sine fund og spørge om artsbestemmelse.
Samarbejde med Naturhistorisk Museum
I 2006 indgik hjemmesiden et samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus – et samarbejde der lige siden har været tæt og som bl.a. sikrer Naturbasens data for eftertiden.
Danmarks Artsportal
I 2008 var hjemmesiden også udvidet med artsbeskrivelser og var blevet en portal for alle Danmarks arter. Siden fik derfor undertitlen “Danmarks Artsportal”, en titel der har holdt ved lige siden. Umiddelbart efter blev google maps implementeret på hjemmesiden og man kunne nu indberette hver observation med helt præcist fundsted, dvs. med en usikkerhed på få meter. Tidligere kunne man kun knytte en observation til en lokalitet eller et stednavn, så den nye kortfunktion var nyskabende for måden man indsamlede data ind på.
Naturbasens App
I 2012 blev selve databasen omdøbt til Naturbasen og app’en af samme navn udkom til iPhone og Android. Nu kunne man indberette sine observationer med høj præcision direkte i felten, hvilket var revolutionerende for datapræcisionen og brugervenligheden.
Atlaskortlægninger
Da alle observationer af dyr, planter og svampe nu blev indberettet med præcise fundsteder, åbnede der sig nye muligheder. I 2014 påbegyndtes Naturbasens og Naturhistorisk Museum Aarhus’ første atlasprojekter med dagsommerfugle og guldsmede. Der kører nu hele seks af disse nationale kortlægninger, der har bragt meget ny viden med sig:
www.sommerfugleatlas.dk
www.guldsmedeatlas.dk
www.paddeogkrybdyratlas.dk
www.svirreflueatlas.dk
www.billeatlas.dk
www.planteatlas.dk
Naturbasen – Danmarks Nationale Artsportal
I 2019 begyndte lukningen af fugleognatur.dk og indholdet er gradvist ved at blive flyttet til “Naturbasen – Danmarks Nationale Artsportal” på www.naturbasen.dk. Portalen har i dag samarbejde med en meget lang række myndigheder og private aktører og understøtter herigennem naturforvaltningen og forskningen i Danmark.
Kilde: Naturbasen.dk.