Hvis du går en tur langs stranden, har du sikkert set nogle hvide ovale skaller, men har du nogensinde fundet ud af, hvem de tilhører? Sådan spørger naturvejleder Kim J. Fogt i Danmarks Naturguide.
I Danmark har vi nemlig en del forskellige arter af blæksprutter. Der er blandt andet fundet en 15 meter lang Kæmpeblæksprutte tilbage i 1977, men den art, det skal handle om her, er noget mindre. Det er nemlig den tiarmede blæksprutte (Sepia officinalis), som menes at kunne blive op til 60 cm lang, men det er dog ikke særlig ofte at de kommer op i den størrelse, noterer Kim J. Fogt, som er akvarie- og dykkerassistent hos Nordsøen Oceanarium.
Arten kan ikke holde til det kolde vand, som vi har i Danmark, og derfor ser man den ikke året rundt, for hvis temperaturen kommer under 10°C, vil den lige som andre arter fra varmere himmelstrøg gå til grunde. Men noget, man ofte støder på, er som tidligere nævnt skallerne fra dem.
Skallerne er rige på kalk og bruges ofte til burfugle. Så kommer du forbi en dyrehandler, kan du sikkert finde dem på hylden for undulater og andre småfugle. Skallerne har også været brugt som støbeform, når guldsmede skulle lave smykker.
Blækket har tidligere været brugt til at skrive med, slutter altså Kim J. Fogt sit opslag i Danmarks Naturguide.