Lokale borgere har igennem flere dage undret sig over døde alkefugle på strandene ved både Hirtshals og ikke mindst Skagen.
Ved Hirtshals er de døde alkefugle blandt andet blevet fundet under den tidligere omtalte indsamling af havfald på Husmoderstranden. Ligesom de blevet fundet af Gustav Urth fra Naturtryl.
– Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har set så mange døde fugle her som nu, siger Simon Christiansen til TV2 Nord. Han er forstander og naturvejleder, Skagen Fuglestation, Det Grå Fyr.
– Vi kan gå en strækning her på stranden og så finde mellem 40 og 50 fugle, fortæller han, mens TV2 Nord går en tur med fuglestationsforstanderen på stranden.
Simon Christiansen indsamler de fugle, der er frisk-døde, mens de fugle, der forlængst har mistet livet bliver liggende på stranden.
Formentlig død af sult
Dermed fortsætter ornitologerne på Skagen Fuglestation med at finde vidnesbyrd om aktuelle krisetider for alkefugle i havet – der er blandt andet fundet døde alke, lunder og lomvier, der har været så udmagrede, at ornitologerne har kunnet mærke deres brystben.
Hvad er årsagen til der nu pludselig er så mange døde fugle?
– Vi ved fra de fugle, der blev indsamlet i efteråret fra vores nabolande der, at de var døde af sult. Jeg tror også, det er tilfældet med de døde fugle her, men jeg ved det ikke endnu, siger Simon Christiansen.
Fuglene bliver sendt til Aarhus Universitet og skal på et tidspunkt obduceres.
Først derefter kan man få klarhed over, hvorfor der lige nu findes et uhørt højt antal døde fugle på strandene i Skagen.
Umiddelbart er der således intet, der tyder på, at de døde fugle er ramt af fugleinfluenza.
– Jeg tror, det er fordi, der ikke er føde nok til dem, siger Simon Christiansen.
Søger hjælp til mallemuk
Blandt de døde fugle er der også fundet et antal mallemukker. Det er i lighed med de øvrige fugle, der plejer at overvintre langt ude over Nordsøen.
Og mallemukken er særdeles interessant – set med et ornitologisk øje.
– Det er en god fugl at undersøge for at finde ud af, hvor meget plastik, der er til havs, fordi det er en fugl, der fisker i havoverfladen – hvor der ligger meget plastik, forklarer Simon Christiansen.
Han understreger, at mallemukken ind indsamles specifikt for netop at undersøge dem for plastik.
Og Simon Christiansen har en opfordring til folk, der måtte finde døde mallemukker på stranden.
– Man må meget gerne kontakte fuglestationen med det samme, så kommer vi ud og henter, siger han.
Kilde: TV2 Nord.