Som halvstor knægt opdagede jeg, at edderkopperne holdt til i hobetal i baghavens sollune ligusterhæk. Det samme gjorde en mængde store fluer med farvestrålende kroppe, strittende hårstubbe og store flotte årede vinger…
Fluerne blev tit så dovne, at jeg kunne tage fat om vingerne og forsigtigt plante dem midt i de flotte edderkoppespind… og så gik det stærkt… elegant undgik korsedderkopperne altid selv at blive indfanget af de klæbrige tråde, men byttet blev sikret og pakket og gemt væk til næste måltid…
Det var ren Shelob årevis, før jeg anede noget om xistensen af Ringenes Herre og Frodo og Mordor… og det blev til adskillige madpakker den eftermiddag…
Om natten havde jeg mareridt af værste slags, så måske trængte der sig en vis dårlig samvittighed ind på vegne af fluerne, hvis herre jeg spillede i en meget kort sekvens af mit liv… og jeg gjorde det aldrig mere, men jeg kigger stadig en gang imellem på spindene for måske tilfældigt at genopleve fascinationen…
Fra Naturbasen om dens biologi:
“Korsedderkoppen tilhører familien Hjulspindere, der laver hjulformede, klæbrige fangspind. Korsedderkoppen bruger sit spind til at fange byttet. Spindet dannes i de synlige spindevorter på bagkroppen. Spindene består af silketråde, og den har silkespind til flere forskellige formål. Korsedderkoppen trækker altid en sikringstråd efter sig, men den benytter også silkespind til at beskytte sine æg.
Korsedderkoppen sidder tålmodigt i vegetationen og venter på, at der skal flyve småinsekter ind i det ca. 40 cm brede, næsten usynlige hjulspind. Hjulspindets tråde er meget klæbrige, så når insekterne først har været i berøring med spindet, kan de ikke komme fri. Når et insekt bliver fanget i spindet, skynder korsedderkoppen sig ud af sit skjul og sprøjter en dødbringende gift ind i byttet, hvorefter byttedyret pakkes ind i silketråde.
Først herefter begynder den at udsuge sit bytte. Korsedderkoppen lever solitært. Når parringstiden er inde, nærmer hannen sig forsigtigt hunnen. Hvis han er uheldig, fanges han af hunnen efter parringen og ædes.
Korsedderkoppen bruger to år på at blive kønsmoden, så om vinteren finder man ofte mængder af unge korsedderkopper i juletræer mv, som man har bragt ind i varmen. Når hunnen er blevet kønsmoden, lægger hun 300-800 æg, som omsluttes af et specielt ægspind. I maj klækkes æggene og spredes ved flyvende sommer.”
Flyvende sommer kunne være titlen på en roman om en let og sorgløs periode i Provence – der ville man kalde fænomenet èté volant – men det handler om, at de små edderkoppepus spinder en fin tråd, som fanges af sensommerens vinde, der fører afkommet ud i den vide verden – af og til ganske langt over sø og land…