Netop nu søger forskerne ved Statens Naturhistoriske Museum hjælp til at finde foråret ved at registrere 20 specifikke arter. Målet er at indsamle ny viden om, hvordan klimaforandringer påvirker årscyklussen hos planter og dyr.
– Mange arter har ændret adfærd i løbet af de seneste årtier, og det kan forstyrre balancen i naturen. Desværre ved vi endnu kun lidt om effekterne af disse ændringer på dyr og planter. Derfor er det vigtigt, at forskerne får indsamlet viden fra hele Danmark om, hvordan klimaændringer påvirker de forskellige arter, så vi bedre kan beskytte dem og forberede os på fremtiden, fortæller leder af projektet ’Find Foråret’ på Statens Naturhistoriske Museum, biolog Natalie Iwanycki Ahlstrand til arter.dk
Og trods kulde og blæst rører foråret allerede på sig. Her i februar kan citronsommerfugle, anemoner og mirabeller vågne op, mens sommerfugle som dagpåfugleøje og nældens takvinge så småt begynder at røre på sig fra marts.
De 20 arter, du skal holde øje med
- Hvid anemone i blomst (typisk fra februar)
- Mirabeltræ i blomst (typisk fra februar)
- Citronsommerfugl (typisk fra februar)
- Dagpåfugleøje(typisk fra marts)
- Nældens takvinge (typisk fra marts)
- Ramsløg i blomst (typisk fra marts)
- Bøgeblade som er sprunget ud(typisk fra marts/april)
- Pindsvin(typisk fra marts/april)
- Gæslinger fra grågås(typisk fra april)
- Aurora (typisk fra april)
- Landsvale(typisk fra midt april)
- Guldsmede og vandnymfer (typisk fra slutningen af april)
- Skællet stilkporesvamp (typisk fra slutningen af april)
- Mælkebøtte i frø(typisk i slutningen af april)
- Engkarse i blomst(typisk fra april/maj)
- Hyldeblomster (typisk fra april/maj)
- Hestekastanjetræ i blomst (typisk fra maj)
- Knopsvaneunger (typisk fra maj)
- Gøg (typisk fra midt maj)
- Mursejler(typisk fra midt maj)
2000 dyr og planter er truede i Danmark
Der er omkring 36.000 forskellige arter i Danmark, men tæt på 2000 truede dyr, planter og svampe er i fare for at forsvinde fra den danske natur.
– Danmark er et af de lande i Europa med mindst natur og med mindst vild natur. Det koster dyrt. Så vi skal have langt flere naturområder, langt vildere natur og langt bedre beskyttelse, hvis ikke listen over truede og uddøde arter ikke skal vokse sig længere. Når vi ved, hvor arterne er, kan vi handle, slutter Bo Håkansson.
Klimaforandringerne har påvirket årets gang for arterne
Med projektet ”Find Foråret” kan du hjælpe forskerne med at indsamle ny viden om, hvordan klimaforandringer påvirker årscyklussen hos planter og dyr.
De første forårstegn var allerede synlige i naturen i januar i år, og nogle arter er før på færde end tidligere på grund af ændringer i klimaet. Det vil forskere fra seks naturhistoriske museer i Danmark gerne følge med i, og derfor inviterer de alle naturinteresserede til at deltage i citizen science-projektet ”Find Foråret.”
Du gør det ved at finde og følge fællesskabet Find Foråret, registrer derefter dine fund af 20 specifikke arter i fællesskabet (se listen ovenover).
Du bidrager med vigtig viden
– Projektet er vigtigt, fordi det giver forskerne bedre indsigt i, hvordan den danske natur ændrer sig. Vi håber derfor, at rigtigt mange vil gå på forårsjagt i naturen, siger biolog Natalie Iwanycki Ahlstrand, som leder projektet ’Find Foråret’ på Statens Naturhistoriske Museum.
Tegnene findes over det meste af landet, og de kan vise sig i parker, skove eller private haver. De mange klimaforandringer berører ikke kun de enkelte arter, for de er alle afhængige af hinanden. Derfor er det vigtigt, at de forskellige arter er aktive på det rigtige sted og tidspunkt. Et eksempel er, at de insekter, som bestøver blomsterne, skal være aktive, når blomsterne springer ud.
– Mange arter har ændret adfærd i løbet af de seneste årtier, og det kan forstyrre balancen i naturen. Desværre ved vi endnu kun lidt om effekterne af disse ændringer på dyr og planter. Derfor er det vigtigt, at forskerne får indsamlet viden fra hele Danmark om, hvordan klimaændringer påvirker de forskellige arter, så vi bedre kan beskytte dem og forberede os på fremtiden, fortæller Natalie Iwanycki Ahlstrand til arter.dk.
Find Foråret er et samarbejde mellem seks naturhistoriske museer i Danmark: Naturama, Gram Lergrav, Museum Mors, Fur Museum, Naturhistorisk Museum Aarhus og Statens Naturhistoriske Museum og er støttet af 15. Juni Fonden.
Se mere her:
Find Foråret 2025 – Fællesskaber – Arter
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.