Det gule bær havtorn har i de seneste par år virkelig vundet indpas i nordisk madkultur. Du kan f.eks. finde havtorn i chokolade, is og saft. Havtorn er da også noget af en vitaminbombe. Den indeholder både A-, B-, C-, og E-vitamin.
Du kan spotte og sanke havtorn ved de fleste strande. Især der, hvor der er meget kalk i jorden. Det kan godt være lidt besværligt at plukke havtorn. Der er nemlig rigeligt med torne på grenene. Bærrene kan sagtens spises rå, men de kan også bruges i næsten alt, der kan spises eller drikkes.
Havtorn er både gode i søde ting som marmelade, sirup og is, men går også godt i salater, brød og alkohol som snaps.
Gode råd når du sanker:
- Spis aldrig noget, som du er i tvivl om.
- Pluk kun det, du skal bruge, og som kan være i en bærepose. Der skal være nok til alle og til dyrene.
- Grav ikke rødder op eller skær grene af.
- Der findes flere forskellige giftige bær, svampe og planter i det fri. Pluk kun dem, du er sikker på.
- Brug eventuelt en artsgenkendelsesapp som iNaturalist eller en håndbog til at genkende de bær og frugter, du møder.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.