Det gule bær havtorn har i de seneste par år virkelig vundet indpas i nordisk madkultur. Du kan blandt andet finde havtorn i chokolade, is og saft. Havtorn er da også noget af en vitaminbombe. Den indeholder både A-, B-, C-, og E-vitamin.
Du kan spotte og sanke havtorn ved de fleste strande. Især der, hvor der er meget kalk i jorden. Det kan godt være lidt besværligt at plukke havtorn. Der er nemlig rigeligt med torne på grenene. Bærrene kan sagtens spises rå, men de kan også bruges i næsten alt, der kan spises eller drikkes.
Havtornens bær er modne i august og september. Spist direkte fra busken smager bærrene sure. Havtornebær skal da også helst have frost, før de er gode. Hvis du plukker havtorn før frosten, kan du putte dem i fryseren en dag eller to, før du skal bruge dem.
Havtorn er både gode i søde ting som marmelade, sirup og is, men går også godt i salater, brød og alkohol som bjesk.
Gode råd når du sanker:
- Spis aldrig noget, som du er i tvivl om.
- Pluk kun det, du skal bruge, og som kan være i en bærepose. Der skal være nok til alle og til dyrene.
- Grav ikke rødder op eller skær grene af.
- Der findes flere forskellige giftige bær, svampe og planter i det fri. Pluk kun dem, du er sikker på.
- Brug eventuelt en artsgenkendelsesapp som iNaturalist eller en håndbog til at genkende de bær og frugter, du møder.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.


