Da jeg var dreng, kunne mine forældre nærmest skovle kantareller op i sækkevis fra skovbunden i Kjul. Det gjorde de heldigvis ikke, idet de nænsomt bruge kniv og behørigt efterlod roden i den sandede jord .
Senere skældte mine forældre ud på de tyske turister, der måske uforskyldt blev anklaget for lige præcis at pløje skovbunden op i jagten på svampe i almindelighed og de eftertragtede kantareller i særdeleshed. Heldigvis er de smukke svampe ikke blevet udryddet, hvilket man lige nu ved selvsyn kan konstatere.
Sommer og efterår er nemlig under alle omstændigheder ensbetydende med svampesæson. Efter en periode med regn, som vi nu har fået så rigeligt af, er svampe næsten garanteret. Kantarel, Karl Johan og Østershat. Lige nu er det som allerede antydet især de let genkendelige kantareller, der pibler frem og hurtigt bliver store.
De lokale skove og klitplantager byder kort fortalt på alverdens lækkerier, hvis man bare lærer at genkende dem. Der er dog et par forholdsregler, du skal være opmærksom på. Og så er der nogle ting, du skal huske at pakke med i sankekurven.
Gode tips til svampetur
- Spis ALDRIG svampe, du er i tvivl om
- Hav altid en svampebog eller svampe-app med dig
- Medbring gerne en kurv til lækkerierne
- Husk en lille børste til at fjerne jord og evt. en kniv til at skære svampen fri.
Læs her mere om de fem almindeligste spisesvampe.
Kilde: dn.dk.