Siden maj 2021 har Lille Vildmose-reviret været besat af en enlig tyskfødt hanulv GW2368m, født i Grabow-reviret mellem Hamborg og Berlin i Mecklenburg-Vorpommern, oplyser Ulveatlas.
Nu tyder optagelser gjort med vildtkameraer på, at han kan have fået en mage. Når ulve færdes sammen, vil det typisk dreje sig om et par eller beslægtede individer, dvs. enten forløberen for eller resultatet af tidligere reproduktion. Da GW2368m har opholdt sig alene i reviret i mere end toethalvt år, er det derfor mest sandsynligt, at en ny hunulv er ankommet, og at de et ved at etablere par.
Forskerne arbejder på at identificere den formodede hunulv og bekræfte den forsatte tilstedeværelse af GW2368m. Derfor vil den nationale ulveovervågning i samarbejde med Aage V. Jensen Naturfond nu forsætte med at eftersøge friske afføringsprøver på vejene i området og indsamle andre DNA-spor i form af spytprøver taget ved bidmærker på eksempelvis nedlagt hjortevildt.
Stærke indicier på forekomst af ulvepar i Lille Vildmose-reviret i Nordjylland
Allerede fra den 27. januar 2024 optræder den nye ulv på flere optagelser fra vildtkameraer i Lille Vildmose-reviret, men den 30. januar 2024 blev der for første gang dokumenteret to ulve sammen i reviret. Billeder og video taget med vildtkameraer viser de to ulve følge hinanden tæt: En adfærd, der kraftigt indikerer, at der er tale om en han og en hun.
De to ulve ses også sammen på natoptagelser fra vildtkameraer på en række optagelser fra den 31. januar 2024 til og med 18. februar 2024, hvor sidste tilsyn med kameraerne fandt sted.
Om Ulveatlas
Naturhistorisk Museum i Aarhus har siden ulvens genindvandring i 2012 overvåget, indsamlet og opbevaret DNA-prøver, fotos, ekskrementer og øjenvidneberetninger af mulige ulveobservationer. Disse er blevet samlet i den nationale ulvedatabase LUPUS, der administreres af Naturhistorisk Museum Aarhus.
Ulveatlas.dk udspringer af den nationale ulvedatabase. Med Ulveatlas.dk ønsker museet at bygge bro mellem forskningen af vilde ulve i Danmark og befolkningen. Nu hvor er ulven er vendt tilbage til Danmark, er der behov for en veldokumenteret og hele tiden opdateret viden om ulve og deres udbredelse. Naturhistorisk Museum Aarhus vil med ulveatlas.dk præsentere veldokumenteret og forskningsbaseret viden.
Kilde: Ulveatlas.