I Hjørring Kommune har mange vandløb desværre et ret artsfattig dyre- og planteliv. En af årsagerne er en stor sandvandring, som skaber ensformige vandløb med dårlige levevilkår for insekter og ødelæggelse af ørredens gydepladser. Derfor anlægger Hjørring Kommune sandfang, hvor en kortere strækning af vandløbet graves dybere og bredere. Her lægger sandet sig, og det kan graves op.
I Krustrup Bæk, som er et tilløb til Liver Å, blev der den 23. oktober etableret et sandfang i et samarbejde mellem lodsejere, LandboNord, lystfiskere og Hjørring Kommune. Efterfølgende udlagde lystfiskerne gydegrus i bækken nedstrøms sandfanget. Kun en måned efter gruset blev udlagt konstaterede formanden for Liver Å Lystfiskerforening Daniel Holm Larsen, at ørrederne havde taget det nye grus i brug og lagt deres æg i det.
Nytter det så? JA, det gør. Dette er et win-win-win-projekt fordi:
Planter og insekter har fået bedre levevilkår, fordi de ikke begraves i sand. Ørreder og lampretter får nu mulighed for at lave succesfulde gydninger, der kan føre til større bestande. Landmændene får en bedre afvanding af markerne, da er sker mindre sandaflejring i vandløbet. Sandaflejring kan give dem problemer i forhold til f.eks. tildækkede drænudløb og opstuvning af vand.
Lignende projekter er lavet andre steder i kommunen og flere er på vej. Hvis du vil vide mere om sandfang, gydegrus og de biologiske effekter i vandløb, kan du læse mere her.
Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.