Hundehyben eller hunderose er modsat rynket rose hjemmehørende i Danmark. Når rosen er afblomstret, og frosten har sat ind, er den lille aflange hybenfrugt utrolig dejlig.
Voksested: Hunderose er en meget almindelig vildrose i Danmark. Den vokser i buskadser, krat og hegn.
Sæson: Bærrene bliver hængende på busken længe og kan plukkes fra sidst på efteråret og helt frem til januar.
Sankning: De røde bær er nemme at plukke, og i de kolde måneder, når det er frostvejr, er frugtkød og skind ret robust. Ligesom mange andre bærbuske er hundehyben også grenet og tornet, og det er derfor en god idé at have handsker og saks med.
Smag: Når bærrene har fået frost, får kødet en skøn smag af soltørrede tomater og føles konfektagtigt i munden. Bærrene er rigtig gode at lave ketchup eller puré* af. Prøv at trykke blidt på bærret, så kommer kødet frem, det kan spises direkte.
Hundehybenpuré
Det skal du bruge:
500 g hundehyben
3 spsk. rørsukker
1 knivspids salt
½ tsk. mild æblecider- eller risvineddike til tilsmagning
Sådan gør du
Læg bærrene i en pande, og dæk med vand. Tilsæt 3 spsk. sukker, en knivspids salt og en halv tsk. eddike, og kog op.
Skru derefter ned for varmen, og lad dem simre i 20 minutter, indtil de er bløde.
Afkøl, og purér dem i en blender eller foodprocessor.
Kør puréen igennem en sigte.
Kilde: DN.DK.


