Den 11. august 1877 var dagen, der gjorde Lønstrup kendt i det ganske land. Her åbnede himmelens sluser sig i et katastrofalt uvejr.
– Tordenen buldrede og vandet væltede ned fra oven. Lønstrup ligger i en dalsænkning og under uvejret mødtes store vandmasser fra oplandet i den lille fredelige bæk, der løb igennem byen. De massive vandmasser forvandlede den lille bæk til en kraftig strøm, der udhulede undergrunden omkring grøften og medførte, at store mængder jord og sand skred ned og blev ført væk med strømmen, fortæller Birgitte Jensen hos Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn.
– Da uvejret var ovre, kunne man se, at hvor der før havde været en lille grøft, bugtede sig nu en ca. 18 meter bred og 7 meter dyb slugt, der skar sig tværs igennem byen og delte den i to. Men intet er jo så skidt, at det ikke er godt for noget. Katastrofen fik Lønstrup placeret på landkortet og folk fra hele landet valgfartede dertil for at se den enorme kløft, som vandmasserne havde skabt, tilføjer Birgitte Jensen.
Dette blev startskuddet til, at de første turister indtog byen, der senere skulle udvikle sig til et af egnens mest populære feriemål.
Læs meget mere her om Naturkatastrofen i Lønstrup.