Kærsgård Strandvej går ned igennem Natura 2000 området med Vandplasken på den ene side mod syd og mod nord Liver Å.
– Det er uberørt natur, men Hjørring Kommune tillader sig hvert år at klippe de blomstrende rabatter så de efterfølgende hele sommeren fremstår som golde græsstriber uden føde for insekterne. Jeg har i flere år påtalt denne brøde i Det Grønne Råd, men intet sker, jo, man fortsætter også klipningen i år, lyder det fra Ejvind Rasmussen i Horne.
Samme Ejvind Rasmussen, som er biavler i 3. generation og medlem af Binævnet under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, samt i en årrække formand i Danske Biavleres Landsforening, kørte denne lidt blæsende, men i øvrigt skønne sommerdag fra Mosbjerg til Vogn igennem det flotte landskab i Naturpark Tolne.
– Jeg kunne konstatere, at rabatten var blevet slået i højre side og det duftede af nyslået græs, åh, nej, tænkte jeg, nu slår de igen de sjældne tjærenelliker ned. Ganske rigtigt! På bakken ned mod Vogn kom den kommunale klipper kørende og bag ham lå alle de smukke tjærenelliker sønderslåede, noterer Ejvind Rasmussen.
Den erfarne biavler, som nu er oldermand i Mosbjerg Bilaug, har ellers de sidste tre år omtalt også denne brøde i Det Grønne Råd, men heller ikke i den sammenhæng med nogen effekt hos Hjørring Kommune.
Foto: Ejvind Rasmussen.
Hjørring kommune har aldrig været en grøn kommune, uanset farven på borgmesteren.Der er så mange ting man kunne gøre for miljøet uden det kostede kommunen penge.
Enig
Hjørring Kommune klipper, så der tages hensyn til både trafiksikkerhed, rekreative interesser og biodiversitet. Rideruten i Nordvendsyssel går i grøftekanten ved Kærsgård, så derfor klippes den en gang om året. Blomsterne når at blomster igen i løbet af sommeren. Skråningerne ved Vogn er netop udpeget i “Strategien for rabatklipning og biodiversitet”, så de først slås sent på efteråret, når tjærenellikerne er afblomstret. Det er kun den yderste meter, der slås nu, så vegetationen ikke tvinger cyklister ud på vejbanen. Alle kan komme med input til grøftekanter med høj biodiversitet ved at skrive til natur@hjoerring.dk. Strategien kan læses her: https://naturkommunen.dk/wp-content/uploads/2021/12/Rabatklipning-og-biodiversitet.pdf
Hemmmm den bi der sider i en blomst som rager ud over vejen og bliver ramt af en bil, er en død bi. så enten klipper man græs og blomseter og bierene kan side i fred og suge nektar eller også sider de i blomsterne der ikke er fjerner og evt. dør. Nå ja hvad er så bedst.