Hele søndagen er alle inviteret til Naturparkens Dag søndag den 4. juni i Naturpark Tolne, som er et fantastisk smukt område med en masser af traditioner og historier.
Der er lagt op til en festlig dag, hvor alle kan være med til aktiviteter hele dagen med blandt andet indvielse af Naturpark Tolne Stien. Den går 16 kilometer igennem Naturpark Tolne fra nord til syd.
Det er også dagen, hvor interesserede kan melde sig ind i en af de arbejdsgrupper, der er med til at præge udviklingen i Naturpark Tolne. Repræsentanter fra arbejdsgrupperne holder til i Hovedhuset fra klokken 14.30 og rekrutterer gerne nye medlemmer.
Naturpark Tolne står med sine kuperede bøgeskove i skærende kontrast til det flade landskab mod nord. Tolne Bakker er kernen i naturparken og her kan du finde over 200 år gamle bøgetræer, sjældne fugle, insekter og svampe. Der er masser af muligheder for at opleve den varierede natur både til fods, på cykel og til hest.
Parken rummer de nordligste bøgeskove i Danmark og ligger i et bakket istidslandskab. Mod nord udgør parken en dramatisk kontrast til det flade landskab, hvor Skagen Odde begynder.
For 150 år siden var landskabet næsten helt åbent, og der var kun træer på de stejle skråninger og omkring gårdene. I dag er det meste af parken tilplantet med træer, men der er stadigvæk store områder med overdrev eller hede, der rummer sjældne planter og insekter.
Natura 2000-området Tolne Bakker udgør kernen i naturparken. På skrænterne vokser der flere bøgetræer, der er over 200 år gamle, og sandsynligvis har dele af området været skov lige siden træernes indvandring efter den sidste istid. I løvskovene kan du støde på flere sjældne fugle, insekter, svampe og mosser, der lever i de aldrende træer.
Midt i Tolne Skov ligger Skovpavillonen, som i over 100 år har været samlingssted for hele Vendsyssel.
Den nordlige del af parken rummer også store kulturhistoriske værdier med herregårdslandskabet ved Eskjær Gods og de utallige gravhøje omkring Landskabs- og landbrugsmuseet ved Mosbjerg.
I naturparkens sydlige del er der store overdrev og heder, for eksempel i det gamle militærområde Brinkhus og de fredede Katsig Bakker.
I Naturpark Tolne er der et utal af muligheder for at opleve den varierede natur fra hest eller cykelsaddel, og der er flere afmærkede vandreruter i Tolne Skov. Der går to regionale cykelruter gennem området: Tolneruten og Tannisbugt-ruten.
Forsvarets tidligere depotområde Brinkhus indeholder mange små asfaltveje, der snor sig rundt mellem bakkerne. Vejene tilbyder en oplagt mulighed for at nyde området for mange målgrupper, der normalt har sværere ved at færdes i naturen.
Derudover formidles naturen og kulturhistorien til alle målgrupper gennem udstillinger på Landskabs- og landbrugsmuseet og gennem foldere, naturvejlederture og skoletjenesten på Vendsyssel Historiske Museum.
Kilde: Danske Naturparker
Læs tidligere artikler her
https://nordsoeposten.dk/2-tag-til-naturparkens-dag-i-tolne/