Vi bader, vi fisker og vi sejler. I Danmark er vi omgivet af vand, og intet sted i landet er der synderligt langt til hav, sø eller vandløb.
Men hvor meget ved vi egentlig om, hvad der foregår under den blanke overflade? Det vil vi sammen med Friluftsrådet sætte fokus på, når vi om få uger tager hul på årets udgave af Naturens Uge.
Naturens Uge er de to organisationers årlige mærkedage for naturoplevelser og har været afholdt siden 2004. I år er det med temaet ’Naturen under overfladen’, og i løbet af hele uge 36 vil børn og voksne trække i vaders, finde undervandskikkerten frem og tage hen til nærmeste vandløb eller kyst for at blive klogere på livet i vandet.
Formålet er at åbne danskernes øjne for den blå natur og inspirere både børn og voksne til at komme mere ud.
– Selvom vi bor i et land, hvor der aldrig er langt til en kyst eller en søbred, er der nok mange af os, der bogstaveligt talt har et ret overfladisk kendskab til naturen i havet og i vores søer. Og det er synd, for det er jo levesteder for et utal af fantastiske arter og rummer enorme naturmæssige og rekreative værdier. Vi håber, at vi med årets fokus får vakt en øget interesse for vores vandmiljø, og at vi kan inspirere en masse til at gå på opdagelse i den blå natur, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Lokale arrangementer i hele landet
Hvert år bliver der i forbindelse med Naturens Uge afholdt hundredvis af spændende natur- og friluftsarrangementer arrangeret af bl.a. foreninger, klubber, virksomheder og privatpersoner.
Hos Friluftsrådet og i Danmarks Naturfredningsforening håber man på, at naturugen igen i år vil møde bred opbakning i hele landet.
– Havet og vandet giver os en unik mulighed for at lave aktiviteter, som giver os fysisk og mental sundhed. Ved at sætte fokus på naturen under overfladen ønsker vi at øge bevidstheden hos danskerne om havets rigdom og potentiale, så vi kan passe godt på det, siger Annesofie Bjerre, formand for Friluftsrådet.
På naturensuge.dk kan du oprette dit eget arrangement. Du behøver hverken at være ekspert eller naturvejleder for at blive arrangør – så længe du blot har lyst til at formidle en naturoplevelse.
Sidste frist for oprettelse af arrangementer er d. 27. august.
I 2022 deltog 205.000 i Naturens Uge – heriblandt 138.000 børn fra skoler og dagtilbud.
Har du opskriften på en god naturoplevelse?
Du kan stadig nå at oprette dit helt eget arrangement til Naturens Uge.
Du behøver ikke at være ekspert eller naturvejleder for at blive arrangør – så længe du har lyst til at planlægge og afholde et arrangement om natur eller friluftsliv i løbet af uge 36 (4.-10. september).
Der er åbent for oprettelse af arrangementer frem til 27. august.
Naturens Uge
- Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen.
- Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere dem til at bruge naturen endnu mere året rundt.
- I år afholdes Naturens Uge d. 4.-10. september (uge 36) med offentlige natur- og friluftsarrangementer i hele landet.
- I løbet af hverdagene deltager skoler og dagtilbud.
- Tidligere gik begivenheden under navnet Naturens Dag. I 2021 blev Naturens Dag udvidet til Naturens Uge.
- Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004. Siden 2010 har Naturens Dag/Uge været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.
- Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.
- På naturensuge.dk kan man læse mere om Naturens Uge. Her kan man også selv oprette et arrangement.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.