Af Paw Rytter
Christiansdalsvej 83
Vrå
Den danske journaliststand og det borgerlige Danmark hyler og skriger op om, at minkavlernes private ejendomsret er blevet krænket uden behørig hjemmel i lovgivningen. Det er ikke tilfældet.
Hvis man læser den stærk kritiserede pressemeddelelse, der blev udsendt af Miljø- og Fødevareministeriet den 4.11.2020 i fattet tilstand, står det klart at der ikke er tale om et dekret, men en udmelding af en politisk beslutning, der er hjemmel for i epidemiloven.
I det følgende gengives pressemeddelelsen i kursiv.
Overskriften lød: Corona-virus: Alle mink i Danmark skal aflives.
Det er en voldsom udmelding og da i særdeleshed for de berørte minkavlere, men uanset udmeldingens karakter siger overskriften ikke andet end, at regeringen har truffet en politisk beslutning.
I underrubrikken redegøres der kort for grundlaget for beslutningen:
Regeringen har på baggrund af en ny risikovurdering fra sundhedsmyndighederne besluttet at slå alle danske minkbesætninger ned. Det sker efter fund af ny mutation af virus.
Der er altså tale om en sundhedsfaglig vurdering. Dette er væsentlig. Af epidemilovens §12, stk 4, fremgår det nemlig, at Sundheds- og ældreministeren efter forhandling med Sundhedsstyrelsen kan iværksætte foranstaltninger af begrænset art og omfang for at hindre, at smitte udbredes.
Så selvom aflivningen af alle mink er en voldsom beslutning for minkavlerne, er den i et samfundsmæssigt perspektiv af begrænset omfang.
I pressemeddelelsens brødtekst uddybes det sundhedsfaglige rationale for beslutningen. Der redegøres ikke for i, hvilket omfang minkavlerne skal ydes erstatning. Men dette er underordnet, da epidemilovens §27 giver hjemmel til ekspropriation og sikrer de berørte ret til fuldstændig erstatning.
Så nej, Mette Frederiksen har ikke brudt Grundloven.
Her følger pressemeddelelsen i dens helhed:
Corona-virus: Alle mink i Danmark skal aflives
Regeringen har på baggrund af en ny risikovurdering fra sundhedsmyndighederne besluttet at slå alle danske minkbesætninger ned. Det sker efter fund af ny mutation af virus.
Publiceret 4. november 2020
Regeringen har besluttet at aflive alle mink i Danmark.
Det sker på baggrund af, at Statens Serum Institut ved foreløbige undersøgelser har fundet ny muteret coronavirus i mink, der kan påvirke effekten af en vaccine.
– Vi står over for en af de største sundhedsmæssige kriser, som verden nogensinde har oplevet. Regeringen og jeg er smerteligt bevidste omkring, hvad det her betyder for alle de danske minkavlere, der står til at miste deres levebrød og for nogle; deres livsværk. Men det er det rigtige at gøre i en situation, hvor den vaccine, der lige nu er lyset for enden af en meget mørk tunnel, er i fare, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Farligt smittereservoir
I midten af juni blev de første minkfarme i Nordjylland konstateret smittet med Covid-19, og virusset har siden bredt sig til 207 farme fordelt over Jylland, optalt pr. 4/11.
Statens Serum Institut har tidligere fundet forskellige mutationer af Covid-19 i de danske mink, som ikke påvirkede vacciners effekt, og på anbefaling af veterinær- og sundhedsmyndighederne besluttede regeringen den 1. oktober at slå alle smittede besætninger samt besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer ned.
Statens Serum Institut har nu fundet en ny mutation, som størstedelen af vaccinekandidaterne ikke beskytter optimalt imod, i prøver fra fem minkfarme i Nordjylland og prøver fra 12 personer.
Samtidig udgør minkfarme et stort virusreservoir, der øger risikoen for flere nye virusmutationer.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:
– Sundhedsmyndighederne vurderer, at minkavlen under den igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden – og for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner. Statens Serum Institut har fundet en mutation, hvor foreløbige undersøgelser tyder på, at mutationen kan påvirke effekten af aktuelle kandidater til en vaccine mod COVID-19. Der er ikke tegn på, at sygdomsforløbet er mere alvorligt for mennesker, der er smittet med varianten. Et stort virusreservoir af mink, øger risikoen for, at der igen opstår nye virusmutationer, som vaccinekandidaterne ikke giver optimal beskyttelse imod. Som situationen ser ud i Nordjylland lige nu, er vi desværre nødt til at se på en række lokale tiltag og restriktioner for at inddæmme smitten blandt borgerne i de berørte kommuner. Vi fortsætter drøftelserne i aften, og vi vil komme med en udmelding i morgen.
Tempobonus til minkavlere
Det er afgørende at aflivningen af minkene sker hurtigt.
Derfor indfører regeringen nu en ekstra tempo-bonus på 20 kr. pr. mink, hvis minkavleren får tømt sin besætning inden for 10 dage – dog 5 dage for besætninger under 7.500 dyr.
Ligeledes vil Politiet og Forsvaret intensivere deres indsats.
– Regeringen vil appellere til, at branchen og minkavlerne vil støtte op og bidrage til denne indsats, selvom jeg godt forstår, at det for alle avlere vil være en meget tung opgave, at skulle aflive alle sine dyr, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Læs her den risikovurdering fra Statens Serum Institut, der indgår i grundlaget for dagens beslutning om at aflive de danske mink.
Yderligere oplysninger:
Miljø- og Fødevareministeriets pressetelefon: 2091 5901
Sundheds- og Ældreministeriets pressetelefon: 2132 4727