Da den første danske minkfarm blev konstateret smittet med Covid-19 i juni i år, blev hele minkbestanden aflivet kort tid efter ud fra et forsigtighedsprincip. Men ikke længe efter skiftede myndighederne strategi, og andre smittede farme kunne beholde minkene i live. Sådan var retningslinjerne indtil torsdag i sidste uge.
– Alle smittede minkbesætninger, alle minkbesætninger, hvor der er mistanke om smitte, samt besætninger i umiddelbar nærhed af de smittede besætninger skal aflives, lød det fra fødevareminister Mogens Jensen på et pressemøde i torsdags.
Men det er ikke den rigtige strategi, for at dæmme op mod smitten. Det mener en gruppe minkdyrlæger, der har skrevet et brev til veterinærstyrelsen, der kalder på øget faglighed bag de strategiske beslutninger i denne process.
– Vi vil gerne prøve at råbe lidt op og sige, at vi har rent faktisk en faglighed, der kan hjælpe på dette område, siger Mette Kragh. Hun er minkdyrlæge ved Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste, og arbejder til daglig med mink på farme i Vendsyssel.
– Det ville være noget nær en katastrofe for minkindustrien i Nordjylland, hvis alle de farme, der er tale om nu, skal aflives, siger hun, og fortsætte:
– Derfor er det meget vigtig, at det næste skridt i indsatsen mod coronasmitte på minkfarme bliver gjort på den helt rigtige måde.
Famler i blinde
Hun er ikke alene med sin kritik af regeringens aflivningsstrategi. Det nordjyske folketingsmedlem fra Konservative Folkeparti Per Larsen, mener også at den nuværende plan kan få uoverskuelige konsekvenser.
– Nu går man fra at have gjort næsten ingenting og så til at slå potentielt alle mink i Danmark ihjel. Det, synes jeg, er meget, meget drastisk, siger han til TV2 Nord.
Han understreger dog, at han har tillid til de danske sundhedsmyndigheder, men:
– Her synes jeg måske, det tyder på, man famler lidt i blinde.
Tidligere smittede dyr er nøglen
Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste frygter, at den kommende indsats ikke vil stoppe spredningen af smitte, fordi aflivningsprocessen kommer til at tage for lang tid. Fødevareministeriet oplyser, at de forventer at aflivningsprocessen kommer til at tage mellem en og to måneder, og da man ikke er klar over, hvordan smitten spreder sig, kan den muligvis nå at ramme endnu flere minkfarme, inden de nysmittede mink er aflivet.
Derudover forstår Mette Kragh ikke, hvorfor tidligere ramte besætninger skal aflives.
– Når dyrerne har været igennem denne infektion, danner de en masse antistoffer, som vi kan bruge senere i denne bekæmpelse. I stedet smider man det her guld på jorden, som det jo faktisk er, siger hun.
Hvis de mink, der tidligere har været ramt af Covid-19 bliver aflivet og erstattet af helt nye ikke tidligere smittede mink, risikerer de danske minkfarmere at stå i samme situation i næste produktionsår.
– Vi er selvfølgelig glade for, at der bliver sat penge af til at bekæmpe Covid-19 i mink. Men det skal gøres på den rigtige måde, og det er dette ikke, siger Mette Kragh, inden hun afslutter:
– Jeg er helt overbevist om, at dette ikke er den rigtige vej at gå.
Coronasmitten florerer stadig på de nordjyske minkfarme. De nyeste tal viser, at 48 farme i Nordjylland er ramt af coronasmitte, mens yderligere 25 er under mistanke. Men den varslede indsats for at komme COVID-19 til livs på de nordjyske farme får i dag hård kritik af nordjyske minkdyrlæger.
Kilde: TV2 Nord.