Havkatten har ellers fået et kulinarisk comeback de seneste år – men ifølge havfosker Even Moland fra Havforskningsinsituttet i Norge, burde vi lægge gaflen, for fisken er alt for vigtig for havets balance til at ende som spisefisk på middagsbordene i de små hjem.
»Havkatten er en yderst værdifuld vagtmester i økosystemet, og med en livshistorie, der rummer for mange sårbarheder, til at den egner sig som menneskeføde,« forklarer havforskeren til den norske avis Klassekampen.
En specialist med bid
Havkatten er nærmest specialdesignet til at holde søpindsvin nede. Med sine kraftige kæber og tænder kan den knuse skallerne på de små havdyr, som ellers æder løs på tangskoven.
Når havkatten forsvinder, vokser søpindsvinebestanden eksplosivt – og så forsvinder tangen. På få år er 5.000 kvadratkilometer tangskov uden for den norske nordkyst gået tabt.
Og det er ifølge havforskeren Even Moland vores egen skyld. »Siden 1950’erne har vi fisket de lokale bestande af torsk og kuller ned – og til sidst også havkatten,« forklarer han.
Tangskoven er havets lunger
Tangskoven fungerer som opvækstområde for småfisk og binder samtidig store mængder kulstof. Når søpindsvinene får lov at gnave planterne væk, mister havet både et vigtigt levested og dets naturlig kulstoflager.
Derfor mener Even Moland, at tiden er inde til at overveje et forbud mod fangst af havkat – i hvert fald i de sårbare områder.
Forslaget får støtte fra den teknokratiske tænketank Bellona, der er en løsningsorienteret miljøorganisation, der ofte er brobygger mellem erhvervsliv, forskning og myndigheder.
»Havkatten er en nøgleart i økosystemet. Hvis vi lader den få fred, vil det brede sig som ringe i vandet – til gavn for hele havmiljøet,« siger marinbiolog Jessica Hough fra Bellona.
Fra uønsket fisk til delikatesse og nu presset af succes
Havkatten blev i mange år betragtet som en uønsket fisk, som ingen gad have i nettet. Men efter at den fik gourmetstatus på restauranter i både Norge og Danmark – og senere på eksportmarkederne – er der sket et markant fisketryk på arten.
I dag melder forskere om tyndere bestande i dele af Nordnorge, Barentshavet og Skagerrak, hvor fangstpresset har været højt gennem de seneste årtier. Den robuste rovfisk, som tidligere blev smidt over bord, er altså gået fra at være uønsket bifangst til en eftertragtet delikatesse – og nu en art, der flere steder kæmper for at komme sig.
Ifølge forskeren bør vi nu gentænke, hvad der virkelig er værdifuldt ved fisken: Dens kød – eller dens rolle som naturens egen havbunds-forvalter.
Kilde: FiskerForum.


